Afgelopen weekend was nog vrij in onze agenda dus de spreekwoordelijk koe bij de hoorns of beter de fiets bij de handvatten gevat en een minifietsvakantie gepland. Begonnen met intypen van rondje Gelderland in Google kwam ik via wat suggesties op het idee om een route te bedenken naar Amersfoort en terug.

Zaterdag fietsten we dus naar Amersfoort via onder andere kasteel Doorwerth en de Ginkelse Heide. Met het fietspontje staken we in de buurt van Doorwerth de Rijn over. Tot dan toe was de route aardig maar niet meer dan dat. Maar het stuk dat volgende was een mooie, afwisselende en autoluwe route van net geen 90km. Het eerste fraaie stuk ging onderlangs de wal bij Doorwerth. Bij kasteel Doorwerth genoten we van onze meegenomen lunch. Ondanks dat het de hele dag grijs was bleef het wel, op wat kleine spatjes na, droog. Na de lunch volgde al snel een flink en erg mooi stuk over de Veluwe, waaronder over de Ginkelse heide. We wilden nog een koffiestop doen maar konden moeilijk wat vinden toen we de Veluwe eenmaal verlaten hadden. Maar ongeveer 15km voor het einde zagen we een Rustpunt (een leuk initiatief voor kleinschalige rustpunten tijdens fietsen en wandelen). Dit bleek een bijzonder grappig rustpunt met allerlei rare bouwsels en maaksels. Zie de foto’s voor een impressie.

In Amersfoort verbleven we in het Mercure hotel, dichtbij het centrum. Liever hadden we een B&B of kleinschaliger hotel geboekt maar op zo’n korte termijn zat dat allemaal al vol. Na een welverdiende douche zijn we het hele mooie oude centrum van Amersfoort in gelopen, hebben ons daar nog vergaapt aan de oude gebouwen, leuke straatjes en idem grachtjes en zijn toen neergestreken in restaurant Sloop voor een lekkere maaltijd.

Zondag vertrokken we om 10:30 na een goed verzorgd ontbijt voor de terugweg. De terugweg had ik gepland via de Utrechtste Heuvelrug. Eigenlijk gewoon op fietsknoop.nl een paar tussenpunten aangeklikt en de website de rest laten invullen. Uiteraard via fietsknooppunten. Al meteen nadat we Amersfoort uitreden fietsten we door een natuurgebied en dat bleef kilometers lang zo doorgaan. Het ene gebied ging over in het andere gebied. Geen idee of het allemaal deel uitmaakt van de Utrechtse Heuvelrug maar fraai was het wel. En met zo’n omgeving en het mooie weer was het prachtig fietsen. In de natuurgebieden over grotendeels vrijliggende fietspaden (verhard en goed onverhard) en en enkele keer over een autoluwe weg. De meeste paden waren heerlijk kronkelend en gingen op en af. Sowieso ontbraken de hellingen niet in de Utrechtse Heuvelrug. Waarom zou het anders zo heten? Bij Rhenen kwamen we dan weer echt verkeer en drukte tegen en reden we langere tijd door/langs de bewoonde wereld. Voordat we hier aankwamen hebben we lekker geluncht in het Berghuis in Amerongen. Hier waren we al vaker al startpunt voor het mountainbiken in deze regio. Je kunt daar dan een vignet kopen.

Na Rhenen hebben we nog kilometers over de noordoever van de Rijn gefietst om ruim voorbij Wageningen het pontveer naar de overkant te pakken. Door landelijk gebied ging het toen op Slijk-Ewijk aan waar we met het fietspont de Waal overstaken naar Beuningen. Na een drankje en wat nachos (bij gebrek aan ijs en gebak) op een terrasje hebben we de laatste kilometers naar Malden gefietst. Saaie kilometers want overbekend terrein en met de kilometers van zaterdag in de benen en de kilometers van zondag begonnen de benen wat zwaar te voelen het hoofd zin te hebben in het einde van de tocht. Maar goed: dat is het nadeel van naar huis fietsen. Die laatste kilometers zijn dan nu eenmaal overbekend. Niets aan te doen!

Al met al een heerlijk weekendje en met in het totaal meer dan 180 kilometer een mooie voorbereiding op onze fietsvakantie in september maar dan gaan we ook echte hoogtemeters maken. Is althans nu het plan.

Download file: Malden_Amersfoort.gpx
Download file: Amersfoort_Malden_via_Utrechtste_Heuvelrug.gpx
Categorieën: Uncategorized