Ik heb iets met data, in de betekenis van gegevens, en met data bijhouden. Misschien komt dit door mijn informatica achtergrond. Misschien ben ik toch te veel een nerd. Maar ik heb dus iets met data.

Terugkijkend begon het waarschijnlijk toen ik in 2004 met Christel de Nijmeegse 4-daagse liep. Ik wilde bijhouden hoeveel kilometers we liepen in de voorbereiding. Dat werd dus een logboekje. De smartphone en de vele apps die daarbij horen bestond nog niet dus hield ik dit op een ouderwetse manier bij … op mijn eerste website. En de kilometers tijdens een wandeling hield ik bij met een hele ouderwetse stappenteller of las ik af van een routebeschrijving. Maar leuk dat ik dat vond! En voor de geïnteresseerden: we wandelden ongeveer 700 kilometer, een wandelvakantie niet meegerekend, in voorbereiding op die 4-daagse.

Na de 4-daagse waren we het wandelen moe en begonnen we meer en meer te fietsen. Een GPS werd gekocht, de eerste smartphones arriveerden. En toen op enig moment kwamen de eerste apps voor fietsers, wandelaars en hardlopers op de markt, zoals RunKeeper in 2008. Die ging ik al snel gebruiken op mijn oer-iPhone. Ritten, die ik registreerde met mijn Garmin GPS, werden ge-upload naar RunKeeper. En daarmee begon mijn “data bijhouden dingetje” pas echt!

En in 2014 stapte ik over naar Strava. Nog leuker dan RunKeeper, want meer “social” en al mijn fietsvriendjes zaten er ook al op. Strava heeft segmenten en je kunt daar PR-s op scoren of nog beter, de beste zijn overall, voor fietsers heet dat King/Queen of the mountain, ook wel KOM of QOM genoemd. Maar je kunt je ook meten in een categorie of in een specifieke groep. En die groepen of clubs zijn ook al zo’n leuke functie! Je kunt met je vriendenkring, sportclub, familie, lezersgroep van je favoriete hardloopblad, wat dan ook, een club vormen en daarin je activiteiten en ervaringen uitwisselen. Of competities houden. Of … nou ja, de mogelijkheden zijn enorm.

En weet je wat zo mooi is? Je hoeft niet eens de Strava (of RunKeeper) app te gebruiken om je activiteiten te registeren. Dat kan dus ook met je Sporthorloge. Alle sporthorloges, of GPS-apparaten, hebben wel de mogelijkheid om activiteiten te synchroniseren met een bijbehorende app en die kan de activiteiten dan weer doorzetten naar Strava.

Apps en devices

In 2012 begon ik met hardlopen. En toen werd het nog leuker om activiteiten, trainingen, wedstrijden etc. te registreren. Want je progressie is dan zo goed meetbaar! Toch? Maar nog veel leuker … je kunt trainingsschema’s in apps stoppen en je zo laten begeleiden tijdens je training. Leuk hoor … zo’n telefoon of sporthorloge dat tegen je praat! Vanaf mijn eerste hardloopmeters gebruik ik iSmoothRun. Deze app is vooral goed in die trainingsschema’s en in hardlopen maar kan ook voor andere activiteiten gebruikt worden. En natuurlijk synchroniseert die met Strava en soortgenoten.

Vraag je me naar het nut van al dat vastleggen van data, dan zeg ik “mwoah” maar leuk is het wel! Gaat het lukken om dit jaar die 1000 km hardlopen weer aan te tikken? Oei, ik lig een beetje achter op schema, komende tijd nog maar eens wat extra kilometers klokken.

Wist je dat we bij LOL ook een eigen Stravaclub hebben? Zoek maar eens op “LOL Malden”. Zo gevonden en lid worden is heel erg simpel!

Dit verhaal schreef ik oorspronkelijk voor ’t Lopend Vuurtje, het clubblad van LOL Malden, mijn hardloopgroep. Maar ik vond het ook wel leuk om hier te delen.

Categorieën: FietsenHardlopen