De bijnaam van Köszeg is ook wel ‘het juwelenkistje van Hongarije’ wat slaat op de vele mooie gebouwen die het kleine stadje kent. Naast een burcht heeft de stad vele kerken, mooie pleintjes, resten van de oude stadsmuur, een oude apotheek van de jezuïeten met apotheekmuseum, een mooi raadhuis, een fraaie stadspoort en nog heel veel meer. Prima dus om hier een dagje te vertoeven op deze bloedhete dag. 

We begonnen vanochtend natuurlijk met ontbijt. Maar niet zo maar een ontbijt. Bij de kamerprijs inbegrepen zit een a la carte ontbijt waarbij we konden kiezen uit heel veel verschillende soorten ontbijt. Van speciale toasts, tot continental breakfast of cooked breakfast. Keuzes voor een gezonde ontbijt en keuzes voor veelvraten. Wat we hadden (best gezond) was in ieder geval heel erg lekker. 

De rest van de ochtend hebben we rondgewandeld in het stadje om de belangrijkste gebouwen te bekijken. We hebben ook nog het leuke apotheekmuseum bezocht. Na een copieuze lunch hebben we de burcht bezocht. In die burcht informatie over de geschiedenis van de burcht en de stad maar ook over de eetgewoontes in adelijke kringen tijdens de late middeleeuwen en hoe zich die ontwikkelden.  De audio-guide sprak Engels met een Hongaars accent maar dat wende al snel. Overigens snap je van Hongaars horend of lezend zo goed als niets, dat hadden we buiten een paar uur tussenstop in HongKong nog niet eerder meegemaakt. 

Natuurlijk moesten we na de burcht echt even afkoelen met een ijsje en bleef er genoeg tijd over om op onze heerlijk koele kamer te lummelen en de openingstijdrit van de Tour de France te zien. 

Net als gisteren hebben we weer voortreffelijk gegeten bij ons hotel. Vandaag nog weer lekkerder dan gisteren. Het is natuurlijk nog niet representatief maar de paar maaltijden (3 x lunch en 2 x diner) die we in Hongarije genoten waren allemaal erg goed; behalve een pasta met gegrilde groenten gesaust met zoete Chilisaus, die was ok voor één keer.

Vanavond was er live muziek op het plein waar het terras van ons hotel aan lag. Plus vrijdagavond en met wat wind werd het erg aangenaam. Er waren vele kleine kinderen aan het spelen, flanerende mensen, honden. Kortom van alles om heerlijk vanaf het terras te bezien.

Morgen fietsen we, met iets aangenamere temperaturen, verder en wel naar Rust aan de Neusiedlersee waarna nu het plan is om zondag door te fietsen naar Bratislava in Slowakije.


2 reacties

Marie-Jose · 2022/07/02 op 16:08

Wat een mooie routes hebben jullie weer afgelegd. Het blijft leuk om jullie tijdens jullie sportieve vakantie te volgen en de verhalen te lezen!

RiAnt · 2022/07/01 op 23:25

Weer genoten, en morgen veel fiets plezier.

Gesloten voor reacties.