Ons einddoel voor vandaag was het stadje Rust aan de Neusiedler See. Wij hadden vooraf geen idee wat voor prachtig stadje dat is. De ligging aan het meer, de vele mooie huizen en bovenal de vele ooievaarsnesten maken dat het hier meer dan goed toeven is. Jammer dat we hier maar één nacht blijven!

We fietsen vandaag dan weer door Hongarije en dan weer door Oostenrijk. De grens is nauwelijks meer te zien, behalve af en toe een vervallen grensovergang en natuurlijk de wisseling van taal. Voor ons gevoel was het lange tijd best wel een vlakke route maar eigenlijk was het vaak licht glooiend waardoor we toch best nog wat hoogtemeters bij elkaar fietsten. Ergens richting het einde van de route besloten we de routebordjes van de Eurovelo 13 weer te volgen in plaats van de (hele rustige) weg. Dat stuk had aanzienlijk meer klimmetjes, maar nog steeds goed te doen en het ging heel erg mooi tussen de wijngaarden door. We hadden steeds mooi uitzicht op de vlakte tussen de glooiende wijngaarden en het meer en op het meer zelf. 

De route bood veel afwisseling van omgeving met uiteraard steeds weer een Hongaars of Oostenrijks dorpje. Daar zaten een paar mooie exemplaren tussen! Ergens in Hongarije hebben we gepicknickt aan een klein meertje. De inspiratie om vandaag te picknicken kwam van het potje aardbeienjam dat we dinsdag bij vertrek uit Mureck kregen. Het mooie weer, eindelijk weer fijne temperaturen, maakte picknicken extra aanlokkelijk. We kochten verder alleen twee broodjes en een bekertje crème fraiche. Het resultaat was, zeker op die mooie plek, verrukkelijk. Het weer was echt heerlijk de hele dag al stond er wel een stevige wind (lebhaft) die we meestal tegen hadden. 

In Deutschkreutz wilden we even wat drinken. Christel zag toen Marillenknödel op de kaart staan en die moest natuurlijk geprobeerd worden. Ze heeft er nu weer een favoriet bij! Ik had mijn zinnen gezet op een ijsje of Eiskaffee. We probeerden dat nog te vinden in het laatste dorp in Hongarije op een heel mooi plekje. Helaas. We kregen de verkeerde Eiskaffee. Een hele sterke Espresso met een blokje ijs. Kortom: bah. In het eerste dorp na de grens hadden we meer geluk en konden we van een heerlijke ijscoupe genieten. 

Na het avondeten hebben we nog een kleine wandeling gemaakt. We zagen de prachtige zonsondergang boven het meer en liepen een rondje door Rust. En zoals gezegd werden we heel aangenaam verrast. Heel erg mooi. We zagen daarnaast meer dan twintig ooievaars op nesten en op daken zitten. Gaaf!

Morgen fietsen we naar Bratislava in Slowakije.

Vandaag fietsten we 78 kilometer met 460 hoogtemeters. 

Download file: K_szeg_Rust.gpx