Ook al zien we tegenwoordig best wel weer af en toe ooievaars in Nederland, het blijft toch ook mooi om van dichtbij ooievaarsnesten in de bewoonde wereld te zien. Zoals vandaag het geval was in de dorpen in Hongarije waar we doorheen fietsten. In één van die dorpen hebben we op een terrasje geluncht waar we Greg en Mary ontmoetten, een Amerikaans stel dat van Dubrovnik (helemaal in het zuiden van Kroatië) via de Eurovelo 13 naar Zuid Duitsland fietst.

We verbleven vannacht in het voortreffelijke Schwabenhof hotel. Een typisch Oostenrijks hotel dat alles tiptop verzorgd had, van de kamers met airco tot de bordjes bij het ontbijt die aangaven aan welke tafel je kon gaan zitten. En dat ontbijt was erg goed. Veel keus, zoals zo vaak hier, maar ook nog eens heel erg coronaproof geserveerd: vlees, kaas, yoghurt zat allemaal in kleine glazen potjes met deksel die je meenam naar je tafel. Dus geen gepruts met vorken e.d.

We fietsten een aantal kilometers terug naar Heiligenbrunn om de route weer op te pakken. We volgden vandaag de hele tijd de Iron Curtain Trail, de Eurovelo 13. Het was weer behoorlijk warm maar met wat wind toch weer goed te doen. Daarnaast waren de eerste 40 kilometer vrij vlak. We fietsten dan weer in Oostenrijk en dan weer in Hongarije, maar nu wel de meeste stukken in Hongarije. Steeds weer kwamen we door een slaperig maar charmant Hongaars dorpje. In diverse kleuren gestucte huizen (waar wel regelmatig een stuk van af was gevallen) en met diverse subtiele versiersels, veel rozen en groen langs de kant, een mooie kerk en ooievaarsnesten fleurden de boel steeds op. Wel waren eetgelegenheden wat dun gezaaid. We besloten daarom om door te rijden maar Boszok, waar Google Maps een restaurant wist dat open zou zijn. Toen we onze fietsten daar parkeerden kwamen Greg en Mary ook aangefietst. We zijn samen met hun aan een tafel gaan zitten en hebben een hele tijd gezellig gekletst over onze wederzijdse fietsvakanties. Tevens konden we zo even wat helpen met eten bestellen. De restauranteigenaar sprak best goed Duits, maar geen Engels. En Greg en Mary spreken geen Duits. Ook zij bleken voor vandaag Köszeg als doel te hebben maar hadden nog niets geboekt. Toen zij hoorden dat wij een kamer met airco gevonden hadden werden ze gelijk enthousiast en wilden een poging wagen om ook in dat hotel een kamer te bemachtigen. 

Na de lunch was het nog maar 10 kilometer fietsen naar Köszeg. Dit stuk en de laatste 5 kilometer voor onze lunch waren niet meer zo vlak zodat we uiteindelijk toch nog best wat hoogtemeters maakten al waren die allemaal vrij eenvoudig (maximale stijging was 9%). De hele route vandaag was heel aardig maar het heuvellandschap nabij Köszeg was weer erg fraai. De roem van Köszeg had ons al bereikt en juist daarom leek ons dit een aardige plek om de hete vrijdag te verblijven. De eerste kennismaking was al aangenaam. Ons hotel ligt aan het fraaie centrale plein van het stadje, onze kamer overigens in een bijgebouw in een zijstraat. 

Toen ik ging inchecken zag ik Greg en Mary al komen aanfietsen, dus meteen met de eigenaresse geregeld dat ook zij nog een kamer met airco kregen. Nadat we de spullen op onze kamer gezet hadden en een waszak hadden samengesteld en afgegeven (de eigenaresse wilde wel een machine voor ons draaien) hebben we eerst iets echt belangrijks gedaan, een heerlijk ijsje gegeten! Overigens weer samen met Greg en Mary. En net toen we vanavond ons eten besteld hadden kwamen Greg en Mary aanlopen en vroegen of ze weer bij ons mochten aanschuiven. Natuurlijk! En dus hebben we de hele avond gezellig gekletst en allerlei wetenswaardigheden met elkaar uitgewisseld over fietsen en andere belangrijke zaken des levens, waaronder de politieke situatie in de VS. Greg en Mary bleken bepaald geen Trump fans. Mary, die we ergens rond 60 a 65 geschat hadden bleek 72 te zijn. En dan dit soort vakanties doen, heerlijk! Een mooi voorbeeld voor ons, net zoals Christel’s tante Nelly dat is. Wij hopen ook nog heel lang te kunnen blijven fietsen.

Voor nu richten we ons even op deze vakantie. De rest krijgt een beetje contouren. Morgen blijven we in ieder geval in Köszeg waarna we doorfietsen naar de Neusiedlersee. Ook Bratislava en Wenen staan nog op het programma. Daarna fietsen we dan in 3 dagen terug naar de auto. 

Vandaag hebben we 55 kilometer gefietst met 400 hoogtemeters met wederom 34 graden max temperatuur. 

Download file: Hagensdorf_K_szeg.gpx

1 reactie

RiAnt · 2022/07/01 op 11:09

Wat een plaatje van die ooievaars. De rest ook wel hoor, maar goed dat jullie niet onder in Oostenrijk zijn.Grt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.