Mooie laatste etappe van de Bodensee-Königssee Radweg met stevig klimwerk. Regelmatig was het steiler dan 15%. Alles natuurlijk gefietst en nog steeds zonder accu. Mooi was dat we na al dat rijden aan de voet van de Alpen nu echt tussen de bergen reden.

Maar voordat we mochten gaan fietsen moest eerst de binnenband vervangen worden. Wat gisteren leek mee te vallen bleek toch een echt lek want vanochtend was Christel’s achterband toch best leeg. Maar omdat we niet eerder een lekke band hadden op onze Santos fietsen (super banden, die Schwalbe Allmotions) moesten we eerst even uitzoeken hoe je een achterband vervangt op een fiets met Rohloff-naaf. Gelukkig had Roel Peerenboom, initiatiefnemer van de Santos Facebook groep, hier een duidelijke video over gemaakt. Blijkt eenvoudiger dan bij een fiets met gewone derailleur. Maar we vertrokken hierdoor toch zeker drie kwartier later dan gepland.

Het eerste stuk van de route kende, op het begin na, weinig hoogtemeters, dus we konden lekker warmdraaien tot in Traunstein. Dat bleek een alleraardigst plaatsje dat ooit belangrijk was in de zoutverwerking. Tussen Traunstein en Teisendorf ging het vervolgens continu op en neer. Wel een heel mooi stuk over rustige wegen, maar we waren in Teisendorf wel echt toe aan onze lunchpauze. Natuurlijk bij een bakkerij. Helaas met erg vervelende wespen, totdat iemand vlakbij ging roken. Elk nadeel heb z’n voordeel!

Na de lunch volgde een fraai stuk door een mooi dal en langs een bos op. Wel moesten we nog even de regenjassen aantrekken voor een kort en licht buitje. Na dit buitje trok het ook open en werd het echt zonnig. De route bleef bloedmooi en één van de highlights was een meertje met de naam Högwörth waaraan een fraai klooster lag.

Er volgde nu een aangenaam en niet te zwaar tussenstuk waarin we steeds dichter bij de echte bergen kwamen. We kwamen door het mooie Bad Reichenhall waar we een terrasje deden om op te laden (met ijs en apfelstrudel) voor het pittige stuk naar Berchtesgaden. Dat was een mooi maar ook pittig stuk. We namen vlak voor Berchtesgaden nog een alternatieve route die mooier was dan de hoofdroute, vermoeden wij althans, maar ook nogmaals een flinke klim met zich meebracht. (Volgens het routeboekje slechts een lichte tot middelzware klim.) Maar uiteindelijk daalden we met een rotvaart naar Berchtesgaden af. We namen niet de tijd om hier lang rond te kijken, dan doen we vrijdag wel, maar reden gelijk door naar de Königssee. Ergens tussen 18:00 en 18:30 stonden we dan aan het uiterste puntje van de Königssee. Morgen gaan we deze uitgebreider, wandelend, verkennen. Nu draaiden we ons, na een snelle blik op het fraaie meer, om ten einde een paar kilometer terug te fietsen naar ons hotel. Dat ligt in Schönau am Königssee. We verblijven hier twee nachten om dan naar Salzburg te gaan.

Statistieken
80 km – 5:25 – 14,8 km/h – 850 hm

Download

1 reactie

RiAnt · 2019/09/12 op 08:28

Wat mooi…. om heimwee van te krijgen. Hopelijk zonder pech onderweg.

Gesloten voor reacties.