Vandaag geen fietsen. Althans nauwelijks fietsen. We zijn met de fiets van ons hotel naar de Königssee gefietst en hebben daar de boot over het meer genomen. Zo krijg je een mooi beeld van de Königssee en kun je op een aantal plekken uitstappen en een wandeling maken.

We konden ongeveer gelijk op de boot nadat we de fietsen veilig op slot gezet hadden. Die boot zat tjokvol met oudere Duitsers. Meestal maakten ze een boel lawaai maar gelukkig hielden ze zich in als de bemanning aan het woord was. De boot zelf was fluisterstil want elektrisch en dat al meer dan een eeuw lang! We kregen veel uitleg over het meer en de omgeving. Leuke feitjes zijn dat het meer één van de schoonste in Europa is, het water is zelfs van drinkwaterkwaliteit en in 2006 voor het laatste helemaal bevroren. Bevoorrading van St. Bartholomä vond toen plaats met een auto met aanhanger die over de ijsvloer reed. De diverse plekken aan het meer zijn alleen per boot of, na een pittige bergwandeling, te voet bereikbaar. De boot hield stil bij de Echo-wand waar de schipper een deuntje trompetterde en, verdomd, die trompet hoorde je heel helder terug als echo. Fraai. De boot legde aan bij St. Bartholomä waar de grijze golf van boord ging. Wij gingen verder naar het uiteinde van het meer.

Vanaf daar hebben we een heerlijke wandeling gemaakt naar en langs de heel fraai gelegen Obersee. Doordat het zo goed als windstil was konden we de hele omgeving weerspiegeld zien in het meer. Uitzonderlijk mooi. Bij een Alm hebben we wat simpels gegeten (käsebrot en speckbrot) en gedronken (verse melk en karnemelk). Hierna zijn we nog verder gelopen naar de hoogste waterval van Duitsland. Ondertussen was het zonnig geworden en daarmee werden de foto’s ook mooier! De terugweg hebben we in één keer afgelegd tot aan de bootsteiger. Overigens was dat nog geen triviale wandeling. Een stukje ging hoog boven de Obersee langs over een pad dat uitgehakt was in de rotswand. Dat stuk pad was nat, glibberig en steil dus bood de wandeling ook nog wat uitdaging.

De boot bracht ons vervolgens naar het schiereiland St. Bartholomä waar een eeuwenoude kerk en voormalig klooster, nu eetgelegenheid, staat. Perfecte plek voor een ‘mittagsjause’. Aangesterkt hebben we een rondwandeling van 4,5 km gemaakt over St. Bartholomä. En toen was het tijd om terug te varen.

Al met al een heerlijke manier om de Königssee te verkennen. Morgen fietsen we door naar Salzburg. Op zich is dat maar iets van 30 kilometer maar we knopen er nog een extra rondje aan vast. We waren al eens in Salzburg en ‘s avonds zullen we het sowieso nog bezoeken om een hapje te eten.