Bij grijs, fris maar ongeveer droog weer, een mooie en afwisselende etappe gereden. Met de nodige fraaie gebouwen (kloosters en kerken) en stadjes (vooral Bad Tölz) en over vele smalle kronkelende weggetjes een relatief lange etappe met een wat bescheidener aantal hoogtemeters verreden om uit te komen bij een luxe (golf)hotel hoog boven de Tegernsee. Hier vieren we vanavond mijn 50e verjaardag met een lekker etentje en idem wijnen.

Toen we wakker werden was het droog en de voorspelling was dat het droog zou blijven tot ergens in de middag. Uiteindelijk hebben we het 75 van de bijna 82 km droog gehouden. Wel was het de hele dag grijs en was het behoorlijk fris. Gelukkig omstandigheden waarop je je kunt kleden.

Meteen vanuit Bad Kohlgrub reden we een natuurgebied in waar we deels over onverharde paden reden. Leuke waren de vele stroompjes, beekjes en riviertjes die we hier tegenkwamen en eigenlijk wel de hele dag. De route deed nog heel wat natuurgebieden aan middels ofwel kronkelige verharde weggetjes ofwel middels onverharde paden. Veel van die gebieden waren een soort van hoogveen of moeras. Mooi en bijzonder. Naast de natuurgebieden kwamen we ook de nodige (katholieke) cultuur tegen zoals een aantal mooie kloosters en weer flink wat kerken en kapelletjes. Ook heel mooi was Bad Tölz met rivier, mooie hoofdstraat en, wederom, veel fraaie kerken. Na een koffiebreak met heerlijke Kuchen fietsten we het laatste stuk naar ons hotel. Dit ging grotendeels onverhard door een verlaten en eenzaam natuurgebied. Hadden we het de hele dag droog gehouden, nu begon het wat te miezeren. Juist genoeg om de regenjas aan te trekken maar niet genoeg voor andere regenkleding. Nadat we Marienbaum passeerden mochten we nog één keer flink omhoog, tot wel 13%, om bij ons hotel, Margarethenhof, te geraken. We kregen, vanwege mijn verjaardag een kamer-upgrade en kregen een deluxe kamer in dit toch al niet simpele hotel. Het eten hier was navenant lekker en volkomen passend bij een 50e verjaardag.

We denken nog na over hoe we komende nat weekend gaan doorbrengen. We hebben sowieso behoefte aan pauze na 4 stevige etappes dus misschien gaan we wel een weekendje maar München. Bovendien hebben we hier in de buurt van de route nog niet zo snel een overnachting gevonden voor zaterdagavond en ook daar biedt München een oplossing voor. Morgen meer!

Statistieken
81,9 km – 5:13 – 15,8 km/h – 660 hm

Download file: 06-09-19.gpx