Hemelvaart 2019. We hadden het plan opgevat om het Hemelvaartsweekeinde af te reizen naar de Vlaamse Ardennen, omgeving Oudenaarde. Lange tijd leek het erop dat het weer tegen zou vallen maar een paar dagen voor Hemelvaartsdag begon het er goed uit te zien. Dus een hotelletje gezocht. Dat werd Hotel de Pupiter in Kwaremont. Kwaremont? Jawel, een dorpje, vooral bekend van de Oude Kwaremont, een beruchte klim over kasseien uit de Ronde van Vlaanderen (RVV). En daarmee is de toon gezet. Het zou een weekend worden vol RVV nostalgiek en vol klimmetjes en kasseien. Fietsen dus, maar ook een beetje hardlopen.

Hardlopen – Kluisbos en Oude Kwaremont

We reden op donderdag rond het middaguur naar de Vlaamse Ardennen. Na enige vertraging, uiteraard op de ring rond Antwerpen, kwamen we rond 14:30 aan in Kwaremont. Na inchecken en installeren zijn we een flink stuk gaan hardlopen. We wilden nog even een stevige training doen met de nodige hoogtemeters als voorbereiding op Maastrichts Mooiste over dik 2 weken. Dat is gelukt! We liepen eerst van Kwaremont naar beneden richting het Kluisbos. Om daar te komen moesten we een lange klim overwinnen. Een goede training zeg maar. Eenmaal in het Kluisbos volgden een aantal kilometers trailrunning. Continue op en af en af, en toe verdomd steil, maar ook heel mooi! Na een totaal van meer dan 200 hoogtemeters mochten we geleidelijk gaan dalen, terug naar Kwaremont. De laatste halve kilometer liepen we omlaag op de oude Kwaremont. Hardlopen over kasseien is, laten we zeggen, bijzonder. Na dik 10km waren we terug in het ‘centrum’ van Kwaremont.

We aten in eetcafe In de Zon. Een zeer aangename plek met lekker eten. Zaterdagavond zouden we daar weer eten. Na het eten hebben we nog een rondje door het dorp gelopen en ons restaurant, ’t Monument, voor de vrijdagavond gereserveerd.

Ronde van Vlaanderen route – blauwe lus

Op vrijdag fietsten we de blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen route. Deze komt over de Oude Kwaremont, dus wij zaten zo ongeveer al aan de route. We hebben een heerlijke, soms pittige, tocht gereden. Uiteindelijk kwamen we op 82km met bijna 800 hoogtemeters.

Het eerste stukje ging omhoog over het laatste deel van de Oude Kwaremont waarna we over een mooie smalle weg richting de Paterberg reden. Ook dit is één van de iconische klimmetjes uit de finale van de RVV en we snappen nu waarom. Een stevige klim over kasseien. Geweldig! En eigenlijk viel die nog wel mee. Zeker in vergelijking met de Koppenberg die een paar kilometer later kwam. Een brutaal steile klim, alweer, over kasseien. En de hele tijd een mooi afwisselend en glooiend landschap. Meest ging de route over smalle wegen, af en toe door een klein dorp, veel weiden met (dikbil)koeien. En alhoewel het best leuk is om wat kasseienstroken te rijden waren we blij dat de kasseienstroken toch beperkt waren. De meeste klimmen waren dan wel weer over kasseien.

We hebben lekker, met overheerlijke pasta, gegeten in het fraaie stadje Ronse. Na Ronse volgde eerst nog wat klimwerk waarna we afdaalden naar de Schelde die we een tijd volgden richting Oudenaarde. Via een kort mooi lusje kwamen we vervolgens In Oudenaarde bij het Centrum Ronde van Vlaanderen uit. We hadden gelukkig nog een uurtje op de expositie over de geschiedenis van de RVV. Heel erg gaaf! Voor een wielerliefhebber zoals ik er één ben is dat echt smullen. Maar ook Christel, nog niet helemaal met het wielervirus besmet, vond het meer dan de moeite waard.

Na dit het bezoekje aan het CRVV reden we weer kilometers langs de Schelde (aan de overzijde van waar we eerder fietsten) om te eindige met de roemruchte Oude Kwaremont, voor ons de klim terug naar ons hotel. En eigenlijk viel die best mee. Maar o zo mooi!

We vinden het fietsen hier echt geweldig en gaan morgen dus nog een rondje fietsen. We zagen ook de hele dag bordjes van MTB routes, dus ook daarvoor komen we nog een keer terug. En tenslotte kan er ook nog eens mooi gewandeld worden hier. Kortom: het is hier een soort van lusthof voor mensen zoals wij! En je kunt er nog lekker eten ook! O.a. overal garnalen- en kaaskroketten.

Ronde van Vlaanderen route – rode lus

Zaterdag reden we de rode lus, althans een deel van die rode lus. De totale lus is 116 km lang en heeft meer dan 1200 hoogtemeters. Dat vonden wij wat ruig. We bedachten een inkorting door te starten in Schorisse in plaatse van Oudenaarde en de lus na Geraardsbergen over te slaan. Helaas misten we dan de Bosberg, maar je kunt niet alles hebben.

De rode lus was zo mogelijk nog mooier dan de blauwe lus. Kan ook aan het weer gelegen hebben want de zon scheen uitbundig! De lus bevat in ieder geval ook meer hoogtemeters dan de blauwe en de hellingen zijn dan ook talrijk. Eigenlijk gaat continu op en af. Vaak begint een klim lafjes om dan op het steilste stuk al snel boven de 10% te komen. Heerlijk! Een groot deel van de route gaat over smalle, bochtige en autoluwe weggetjes door veld en bos. Je kon vaak het graan op de velden ruiken! Smalle wegen betekent doorgaans gedoe met inhalen door auto’s maar niet in dit deel van België. Ze wachten geduldig op een geschikte plek om in te halen, halen dan rustig in en vaak aan de uiterste rand van de weg om de fietser maar zo min mogelijk van last te zijn. Hoe anders is het vaak in Nederland!

Het stuk na de start was gelijk heel pittig. Het begon eigenlijk meteen te klimmen en voor ons gevoel hield dat de eerste 25 kilometer ook niet op. In die eerste 25 kilometer hadden we al meer dan 400 hoogtemeters te pakken. Na dik 30 kilometer hebben we, redelijk vroeg, geluncht. Dit gaf ons de gelegenheid om nog flink wat kilometers te fietsen voordat we in Geraardsbergen aan de voet van de roemruchte Muur van Geraardsbergen stonden, ook wel De Muur of de Kapelmuur genoemd. Dat was weer een onvervalste kasseienklim. In de Ronde van Vlaanderen is hier historie geschreven, zoals de splijtende demarrage van Fabian Cancellara waar hij Tom Boonen uit het wiel fietste. Die demarrage was zo venijnig dat men zich naderhand afvroeg of er ergens een motortje in het frame zat. Valsspelen door Cancellara toen is overigens nooit bewezen. Ons viel de klim eigenlijk best mee. Maar wij hadden verwachten bij een ‘muur’ een pittiger klim dan die we gehad hadden en wij peddelden in ons allerkleinste verzetje langzaam naar boven. Het is wel een hele mooie klim. Zo vanuit het centrum via een kronkelige weg omhoog naar de kapel op de top.

Ook na Geraardsbergen moesten we nog regelmatig aan de bak. Weliswaar was het klimmen wat minder steil en wat minder veelvuldig dan in de eerste 30 kilometer, maar met al heel wat kilometers in de benen bleef het pittig. Daarom en omdat het zo lekker warm was, trakteerden we onszelf nog op een vanille-ijs met verse aardbeien. Koelelement in de maag en tevens natuurlijk een mooie energiebom.

De route bleef trouwens heel mooi. De Vlaamse Ardennen zijn gemaakt om te fietsen. En dat wordt hier dan ook heel erg veel gedaan. Vooral op de racefiets maar ook op de MTB en af en toe op een gewonere fiets. Ook hier zie je e-bikes, maar toch wel minder dan bij ons. We komen zeker nog een keer terug en nemen ook dan weer fietsen mee (MTB of Santos, dat beslissen we t.z.t. wel). Voor vandaag zat het er na dik 80 kilometer en dik 1000 hoogtemeters op.

Vanavond hebben we moe maar voldaan en wederom aangenaam gegeten in het eetcafe waar we de eerste avond ook aten. En nu konden we buiten eten in de aangename tuin. Heel fijn.

Nog even een run voor het ontbijt

We moesten vandaag op tijd terug zijn in Malden en dus wilden we na het ontbijt vertrekken. Maar niet voordat we nog voor dat ontbijt een stukje zijn gaan lopen. We hadden daarvoor een gemarkeerde wandeling gekozen. Lekker eenvoudig een route vinden. Maar … een wandeling is uiteraard niet automatisch een geschikte hardlooproute. Deze was voor geen meter vlak en had ongeveer 120 hoogtemeters in nog geen 5,5km. En dan ook nog eens wat kasseien en een paar lastige stukken onverhard en je hebt alle ingrediënten voor een pittig stukje lopen. Door rustig te lopen was het echter een hele gave run. Laten we het maar een heuveltraining noemen met de nodige extra hindernissen!

Routes

Hardlooproute donderdag:

Download

Fietsroute vrijdag:

Download

Fietsroute zaterdag:

Download

Hardlooproute zondagochtend:

Download


1 reactie

Riant · 2019/06/04 op 13:21

Wat een energie, prachtige foto’s en een mooie natuur echt om van te genieten.

Gesloten voor reacties.