Ook in 2024 gaan we weer gewoon door met hardlopen. En ook Christel kan weer volop meedoen aan events. Dat maakt het natuurlijk nog een stuk leuker. We gaan ons dit jaar trouwens wat meer op trailrunnnen richten. Trailrunning wil zeggen ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Het is leuk en je loopt door de mooie natuur. Dat betekent niet dat we helemaal niet meer op de weg zullen lopen maar misschien wel wat minder en we willen dat aanvullen met trailrun-events. Met trailrunnen gaat het ook niet zo zeer om de tijd maar meer om de beleving en de inspanning (en voldoening na de inspanning) zelf. Logisch ook want het ene 10 kilometer trailparcours is volstrekt anders dan het andere.

Nijmeegse Nieuwjaarsloop

Ik begon met de 5 kilometer van de Nijmeegse Nieuwjaarsloop op 7 januari. Die liep ik samen met nicht(je) Lotte. Althans we zijn samen gestart. Christel had eigenlijk ook mee willen lopen maar omdat ze wat verkouden was en Olivier geen zin had om mee te lopen besloot Christel om samen met Olivier te supporteren en foto’s te maken. Ik liep de 5 kilometer in 27:51. Lotte had er wat meer tijd voor nodig. Ze merkt toch dat regelmatig trainen nodig is om een goede tijd te lopen en vooral ook om gemakkelijk te lopen. Desalniettemin perste Lotte er nog een geweldige eindspurt uit die ook goed op de foto’s te zien is.

Leersumse Veldtrail

Op 2 maart liepen Christel en ik beiden de Blauwe lus van de Leersumse Veldtrail, een kleinschalig maar heel goed georganiseerd trailrunning-event. Het was een mooi parcours met hoogtemeters, al waren het er minder dan vooraf aangegeven, en vele leuke kronkelige single-trails. De trail was ongeveer 11,5 kilometer met +/- 150 hoogtemeters. Christel en ik begonnen samen maar na een paar kilometer, toen ik opgewarmd was, ben ik op eigen tempo verder gelopen. Christel maakte nog snel even een foto terwijl ik in de verte verdween. Na 1 uur en 18 minuten ben ik gefinisht. Ik kon vervolgens foto’s maken van Christel’s finish die er een paar minuten langer over deed (ongeveer 1 uur en 22 a 23 minuten is de inschatting, haar GPS had het eerste stukje niet geregistreerd). Het was een hele leuke ervaring. We hebben ons daarom meteen maar voor de Mas Montagne Trail van dezelfde organisatie ingeschreven. Die vindt plaats op zaterdag 18 mei in Amerongen. En er gaan hopelijk nog heel wat meer trails volgen dit jaar, ook in onze lange duurlopen.

Stevensloop

Slechts twee weken na de Leersumse Veldtrail stond de Stevensloop op de agenda. Geen hale marathon dit keer maar de 10 kilometer voor mij en de 5 kilometer voor Christel. Christel wilde samen met Jennifer lopen die 9 weken voor de Stevensloop begonnen is met hardlopen. Een soort van herintreder want zo’n 30 jaar geleden, tijdens haar studententijd, liep ze ook hard.

Ik was als eerste aan de beurt met de 10 kilometer en fietste in mijn eentje naar de start. Alle voorbereiding liep soepel en het bleef droog. De weersvoorspelling was best wel slecht voor de Stevensloop maar uiteindelijk is het pas in de avond gaan regenen, dus iedereen kon droog lopen. Sterker nog, de weersomstandigheden waren zo goed als optimaal om lekker te lopen! Ik liep mijn 10 kilometer heerlijk en voor mijn gevoel best soepel. Met een netto tijd van 56:14 ben ik ook behoorlijk tevreden. Het was ook de tijd waarvoor ik me had ingeschreven. Ik heb ook redelijk vlak tempo gelopen en kon de laatste paar honderd meter nog stevig versnellen. Een heerlijk gevoel is dat! Na de finish heb ik even snel wat gedronken en een reepje gegeten waarna ik snel door ben gewandeld om de start van de 5 kilometer nog mee te pakken.

Christel was met Jennifer (en Raoul, de man van Jennifer, die als supporter meeging) met de bus naar Nijmegen gegaan. Ook zijn stonden ruim op tijd in het startvak. Ik wist in welk startvak ze zouden staan dus had ik ze zo gevonden. Kon ik nog mooi even een foto schieten van de dames in het startvak. Na hun start ben ik weer terug gegaan naar de finish om ze op te wachten. Vooraf was Jennifer een beetje zenuwachtig geweest of ze wel binnen de tijdslimiet van 40 minuten zou weten te finishen, ze was tenslotte pas kort bezig en had in de training nog geen hele 5 kilometer gelopen. Maar het ging super! Ze finishten na 33:43, een stuk sneller dan ze vooraf dachten. Jennifer mag helemaal trots zijn op dat resultaat. Na afloop was ze dan ook super enthousiast en begon gelijk met Christel te kijken naar andere 5km-loopjes in de komende maanden. Eens zien wat mogelijk is. Christel liep helemaal gemakkelijk. Aan de foto’s is te zien dat die nou niet bepaald diep is gegaan. Dat belooft alvast veel voor de rest van dit loopjaar!

Categorieën: Hardlopen