Nog een dag op Otago Peninsula. Voor de middag hadden we een Albatros en Fort tour geboekt maar vooraf was er nog genoeg tijd om een het schiereiland verder te verkennen en wat stranden aan te doen.

Allan Beach & The Pyramids

Eerste stop was Allan Beach. De weg ernaartoe was al mooi (en onverhard zoals veel wegen hier) en vanaf de parkeerplaats was het maar een klein stukje lopen naar het strand. Een bord kondigde al aan dat we misschien een omweg door de duinen moesten nemen in verband met zeeleeuwen op het pad. En jawel, op het einde van het pad lag een moeder met haar kleintje. We hebben een tijdje staan kijken hoe ze met elkaar speelden. Geweldig! Daarna de duinen in. Een kort bochtje bleek niet genoeg want daar lag nog een zeeleeuw. Eenmaal op het strand bleken er nog meer zeeleeuwen te zijn. In het totaal telden we zeker 10 zeeleeuwen gezien. Ze bleven rustig liggen, rekten zich af en toe even uit en zaten elkaar soms achterna. Zeeleeuwen schijnen te bijten maar deze waren heel relaxed. Overigens lag het strand heel erg mooi, maar de zeeleeuwen waren toch wel het hoogtepunt.

Na Allan Beach reden we door naar de Pyramids waar we een leuke wandeling maakten van 6 km. Onderdeel was een beklimming van de kleine pyramid over een leuk, smal en steil pad. Bovenop hadden we een mooi uitzicht over de omliggende ‘wetlands’, strand en kliffen. De route kwam uit bij Victory Beach waar we nog bijna over weer een zeeleeuw struikelden. We zagen die eerst aan voor een stuk hout.

Albatross Centre & Fort

Om 16:00 startte onze tour bij het Albatross Centre. Na een hele interessant uitleg door een gids en een korte film liepen we met de gids naar een observatorium vanaf waar we broedende en vliegende albatrossen van dichtbij konden zien. En bovendien lagen er nog een boel goede verrekijkers klaar om de dieren nog wat dichterbij te halen,. Even een paar leuke feitjes over de albatros:

  • De spanwijdte van de vogels is drie meter tot wel 3:30 meter.
  • Ze kunnen tot wel 1000 km per dag vliegen en leven jaren op zee (de eerste 4 a 5 jaar van hun volwassenheid komen ze niet aan land).
  • Volwassen vogels wegen 8 tot 9 kg. Maar jongen wegen iets meer, 10 tot 12 kg. Dat is omdat ze reserve moeten hebben als ze leren vliegen en leren hoe ze eten moeten vergaren. Ze moeten dat zelf ontdekken en krijgen daarbij geen hulp van de ouders.

Na het albatros observatorium leidde de gids ons naar Fort Taiaroa. Dit verdedigingswerk werd gebouwd in 1885 toen er oorlog dreigde tussen Engeland en Rusland. Uiteraard is er nooit een echte bedreiging voor Nieuw Zeeland geweest maar voor de zekerheid werd toch een fort gebouwd. Bijzonder aan het fort is de aanwezigheid van een Armstrong Disappearing Gun, een kanon dat nadat het afgevuurd is weer ondergronds verdwijnt. De uitleg over het fort was wederom erg interessant. Bijzonder om te vernemen dat de Nieuw Zeelanders zich ook ooit druk maakten om oorlog. Meer informatie is hier te vinden.