Oudemirdum – Medemblik, 38km

Vandaag weinig gefietst. Dat was ook zo de bedoeling. Enerzijds vanwege het regenachtige weer en anderzijds vanwege de wens het een dag wat rustiger aan te doe. En tenslotte was het ook nog eens mijn verjaardag en daarom wilden we graag in een leuke B&B en vooral in de buurt van een goed restaurant overnachten. En dat was zeker het geval in Medemblik.

We zijn vanochtend eerst naar Stavoren gefietst. Een kort en rustig stukje. En wonder boven wonder was het droog terwijl het tot even voor ons vertrek nog regende! We waren ruim op tijd in Stavoren voor de boot naar Enkhuizen. Daardoor voldoende tijd om rond te kijken en het bekende ‘vrouwtje van Stavoren’ te aanschouwen. Op de boot waren wij met twee andere vakantiefietsers de enige fietsers. Dat was ook wel eens anders. Vaak nam men tientallen tot wel 150 (!) fietsen mee.

We hebben Enkhuizen uitgebreid bekeken, er lekker geluncht en ons bezoekje afgesloten met een verjaardagsgebakje in een hele leuke kroeg annex eetcafé, het Anker. Hoogtepunt van ons bezoek was dat we de gelegenheid kregen om een kijkje te nemen in de Librije van de Westerkerk. De kleine eeuwenoude bibliotheek van de kerk met veel oude boeken, zowel over kerkelijke onderwerpen als over meer wereldse zaken, zoals anatomie en wiskunde. Heel leuk, ook omdat we een privérondleiding kregen!

Toen het zo ongeveer opgehouden was met regenen zijn we weer op de fiets gesprongen. Die konden we overigens stallen bij de VVV. Even op slot was volgens de dame van de VVV voldoende waarna ze nog toevoegde “we zijn hier niet in Amsterdam”. De 23 km naar Medemblik waren alleraardigst en gelukkig zo goed als droog. Vaak langs leuke huisjes, waaronder een restaurant in een kerkje in Andijk. Voorheen bleek in dat kerkje restaurant Meijers te hebben gezeten. Hoe we dat weten? Vanavond aten we, ontzettend goed overigens, in restaurant Meijers 2.0 in Medemblik! Ook Medemblik, met zijn kasteel en vele havens, blijkt overigens een alleraardigst stadje te zijn waar wij in een fijne B&B verblijven. Zowel restaurant als B&B zijn absoluut de moeite waard en een waardige plek om mijn verjaardag te vieren.