Blokzijl – Oudemirdum/Rijs, 82km – 4:53

Omdat we in de buurt van Giethoorn zaten en we daar nog niet eerder waren hebben we nog een lusje extra gedaan. Allereerst erg fraai door de Wieden, via het pontje van Jonen en over vele bruggetjes naar Giethoorn. We zaten al in Noord Giethoorn toen we erachter kwamen dat het Het Venetië van het Noorden het zuidelijk dorp betreft, dus weer terug. Maar totaal geen spijt. Compleet anders dan Blokzijl en het moet gezegd, Giethoorn maakt zijn reputatie waar, behalve dan dat lopen over de hoofden van toeristen. Die waren er natuurlijk wel, maar de aantallen vielen mee.

Na bezoek aan en lunch in Giethoorn zijn we verder gefietst naar knooppunt 42 waar we weer op onze eigenlijke route uitkwamen, juist op het punt waar die de Weerribben in ging. Het eerste deel door de Weerribben ging aangenaam maar weinig spectaculair door wat bos totdat we uitkwamen bij Kalenberg. Vanaf hier fietsen we over een smal fietspad over ontelbare mini bruggetjes, langs een vaart met mooie huisjes met elk een boot, naar Ossenzijl waar we nog even het bezoekerscentrum Weerribben aandeden.

Na Ossenzijl volgden een aantal wat saaiere kilometers naar Lemmer. Maar dat bleek dan wel weer gelijk de moeite waard. Een levendige havenplaats met een mooi centrum en erg mooie sluishuisjes. Na een korte ‘koffie met wat lekkers’-stop zijn we verder gereden naar Nijemirdum en Oudemirdum. Aanvankelijk over aardige weggetjes met af en toe een boerderij maar bij Oudemirdum werd het pas echt leuk. Wat bleek, het Gaasterland wat daar begint is een heel licht glooiend gebied dat een heel eigen karakter heeft. En Oudemirdum bleek zelfs een heuse klif te hebben (van ca. 7 meter hoog)!

Hierna was het nog maar een paar kilometer doortrappen tot Rijs waar we een kamer gereserveerd hadden in het charmante hotel Jans. En ondanks de beperkte kaart vanavond hebben we daar lekker gegeten. Het eten ging verzeild van een witte en rode wijn uit Friesland. Echt waar!

Morgen doen we het rustig aan. We fietsen dan een kort stukje naar Stavoren om daar de boot naar Enkhuizen te nemen. Dat gaan we bekijken en dan fietsen we weer een stukje naar het noorden, naar Medemblik, waar we een leuke B&B geboekt hebben en een, naar het schijnt, erg goed restaurant gereserveerd hebben. Wordt vast een leuke verjaardag!

Download