Medemblik – Monnickendam, 78,6km – 4:52

Vandaag op het zuiden aan, waarbij we tussen Medemblik en Enkhuizen van de route afweken en een stukje verder landinwaarts reden. Dit omdat we natuurlijk gisteren via de route van Enkhuizen naar Medemblik waren gefietst.

Bij vertrek was het fraai weer, maar een uur na vertrek viel de eerste (stevige) bui. Die hebben we omzeild met een koffiepauze in een snackbarretje. Na de regenbui zijn we door een fraai Noord-Hollands landschap gefietst, wat zich door de felle opklaringen en vele wolkjes van zijn mooiste kant liet zien. Op weg naar het eerste prachtstadje Hoorn werden we ingehaald door een groepje stevig doorrijdende fietsers zonder bagage, zowel racefietsen als andere sportieve fietsen. We zijn kilometers lang met hun samen gefietst en hebben lekker gekletst. Het bleek een hardloopgroepje dat met de fiets op weg was van Lelystad naar Bergen voor een trainingsweekend. Was wel even fijn om in een groepje te fietsen want juist op dit stuk moesten we flink tegen de wind in aan de bak. Die wind betekende wel optimale omstandigheden voor kitesurfers die we een stukje voor Hoorn konden bewonderen.

Hoorn was, zoals algemeen bekend, een erg mooi stadje. We hebben er geluncht, even rondgelopen en vervolgens, net toen we weer op de fiets zaten, een minuut of 10 geschuild voor een plensbui. Gelukkig was het daarmee gelijk gedaan met de buien voor vandaag. Wat restte waren mooie Hollandse luchten met veel zon (en wind).

Vele mooie kilometers langs fraaie (stolp)boerderijen, verschillende molens, sluisjes en gemalen volgden. En we fietsten langs het schooltje van Dik Trom. Niet dat de verhalen van Dik Trom zich daar afspeelden, die spelen namelijk in Hoofddorp, maar Johan Kivit schreef hier het eerste deel van de reeks, terwijl hij onderwijzer was aan het schooltje (dat uit één lokaal bestond). Onmiddellijk hierna kregen we een fantastisch zicht op een typisch Noord-Hollands landschap met een molen in de verte.

Al genietend kwamen we bij het volgende prachtstadje, kaasstad Edam. Wederom erg mooi en relatief rustig op een buslading Spanjaarden na. En na Edam kwam al snel Volendam. Heel erg mooi en pittoresk maar ook waanzinnig druk. Wat bleek, er was kermis in Volendam. En kermis in Volendam is gigantisch! Het hele stadje staat tjokvol kermis en een deel van de, in toeristisch opzicht interessante dijk, is aan feestgangers overgeleverd met een enorm lawaai als gevolg. Natuurlijk hebben we even rondgekeken maar al snel ontvluchtten we de drukte op weg naar Monnickendam.

Monnickendam is het laatste prachtstadje voor vandaag. Weer mooi en rustig met veel fraaie gevels, zoals overigens in al deze pareltjes. We slapen in een mooi oud boetiek hotel waar we een hele kleine kamer hebben. Iets anders konden we gisteren niet beschikbaar vinden. Het restaurant van het hotel heeft overigens een Michelin ster, maar na het luxe eten gisteren kozen wij toch voor wat eenvoudiger eten in de Waegh, ook een mooi oud gebouw waar het goed toeven is. Elk 2 palingfilets als voorgerecht, waar Volendam en Monnickendam om bekend staan.

Download