Jawel. Het was de afgelopen dagen volop Kaiserwetter. Kaiserwetter is aangename temperaturen, volop zon, droge lucht met een laag dauwpunt zodat de sneeuw goed blijft met volop sneeuw om op te skiën. De op de hoogste, niet beschutte, punten deed de koude en stevige wind hier een ietsiepietsie aan af, maar als je dan weer een paar meter op de piste bent is het weer volop genieten. En morgen schijnt nog zo’n dag te worden.

Christel heeft nog steeds nauwelijks last van haar enkel en van het plaatje in haar enkel (dat er na de breuk van vorig jaar, opgelopen tijdens de wintersport, is ingezet). Af en toe rust geven is voldoende. Mijn eigen enkel gaf veel meer ongemak. Waarschijnlijk door een combinatie van versleten binnenzolen, per ongeluk omwisselen van de binnenschoenen en een vervelende naad in mijn skisok (of stukje dubbel?) raakte mijn rechter enkelbotje geïrriteerd en dat deed me toch pijn! Heel vervelend. Tijdens het skiën probeerde ik de enkel dan zo veel mogelijk te ontlasten, maar dat komt het skiën natuurlijk niet ten goede. Daarom besloten we woensdagochtend even bij een sportzaak langs te gaan. Gelukkig had ik geen nieuwe skischoenen (of huurschoenen) nodig, maar kon het probleem opgelost worden met nieuwe zooltjes! Zooltjes die helemaal op maat gemaakt worden door ze te verwarmen en daarna een aantal minuten op te gaan staan in een mal. Ik merkte meteen dat het veel beter ging. Natuurlijk was de pijn niet gelijk weg maar nam wel rap af en is nu, aan het einde van de vrijdag, nauwelijks nog merkbaar.

Na dit korte oponthoud zijn we lekker gaan skiën. We zijn naar de noordzijde van Fiss gegaan waar een aantal heerlijke pistes liggen. We hebben die dan ook, op de zwarte pistes na, zo ongeveer allemaal gedaan. Lekker brede en afwisselende pistes in een fantastisch decor. En dat met dit Kaiserwetter!

Donderdag zochten we het hogerop. Via vele, heel erg gave, pistes naar de Pezid op 2748 meter hoogte. Daarbij kwamen we op een aantal bergruggen uit waar de wind heel hard woei. We moesten diep voorover buigen om tegen de wind in te kunnen op het vlakke stukje naar de piste toe. En ondertussen werden we gesneeuwstraald. Na een paar meter piste was de wind meestal wel weer weggevallen. Net voldoende gedaald om weer beschut te zijn. Helaas zat de hoogste top van het gebied, de Masnerkopf, er niet meer in. Die bewaren we voor zaterdag (hopelijk). Gelukkig hadden we nu wel voldoende tijd om nog lekker te Jausen in een leuke tent aan de piste. De laatste dalafdaling was nog opvallend goed. Ondanks veel zon en temperaturen een beetje boven nul was er niets aan de hand. Geen papsneeuw! De oorzaak is, jawel, het Kaiserwetter en dan in het bijzonder de droge lucht met laag dauwpunt.

Vandaag was de dag van vroeg (voor ons doen dan) beginnen en laat eindigen. Daardoor hebben we heel veel pistes kunnen doen en zijn we op een flink aantal kilometers en vooral hoogtemeters uitgekomen. ’s Ochtends hebben we rondom de Sattelkopf geskied. Heerlijke pistes waar we af en toe de enige skiërs waren. Breed, steil, smalle stukken. Dit had alles wat skiën zo leuk maakt. Na de lunch, voor de 4e dag op rij, op het terras in de buitenlucht, hebben we nog wat pistes op de Plansegg gedaan. Heerlijk knallen en carven. Voor de laatste paar pistes van de dag zijn we naar de noordzijde bij Fiss gegaan. De hoofdreden om hier naartoe te gaan was de Zirbenhütte waar we al eerder verlekkerd hadden staan kijken naar de gebakvitrine. Nu bleef het niet bij kijken! Maar uiteraard meteen ook maar een aantal gave pistes meegepakt. Na de Jausen waren we weer goed uitgerust en opgeladen en hebben we nog twee pistes afgejakkerd waaronder de zwarte Sportabfahrt. Vanuit de lift zag die er niet al te moeilijk uit en dat bleek ook zo te zijn. Als laatste lift hadden we, even voor 16:00, de Schöngampbahn en net toen we bijna boven waren, 10 meter voordat we uit zouden stappen, werd de lift stilgezet om een bord ‘gesloten’ te plaatsen. Wij mochten toen nog bijna 7 km skiën via de heerlijke Frommesabfahrt terug naar Fiss. Rond 16:20 waren we beneden. Heel tevreden en weer volop genoten van het Kaiserwetter. Terug in het hotel heeft Christel nog de fantastische wellness van het hotel benut en genoten in sauna en Dampfbad.

Categorieën: Wintersport