Bijna een jaar geleden keek ik, zoals altijd, naar de Tour de France. Die startte in 2014 in Engeland en de eerste etappe ging door de Yorkshire Dales. Terwijl ik zat te kijken en Christel eventjes meekeek raakten we in de ban van het mooie landschap. “Waar is dat?” vroeg Christel. Ik: “Yorkshire Dales”. “Mooi zeg. Zou je daar ook kunnen mountainbiken?”. Ik, na raadplegen internet: “Jawel, en zo te zien is het een superplek om te biken.”. En dus besloten wij om in 2015 in de Yorkshire Dales op vakantie te gaan. Mits niet te slecht weer etc. En dus zijn we nu in de Dales.

Gisteren zijn we om 19:30 met de boot uit Europoort vertrokken. Nachtje slapen op de boot bracht ons vervolgens om 8:00 in Hull. Het duurde nog even voordat we van de boot konden, maar toen waren we dus echt in Engeland. En in ongeveer twee uur in de Yorkshire Dales. Eerste stop, het Dales Bike Centre in Fremington. Leek ons een mooie plaats om een eerste mountainbike tocht te maken. Het Dales Bike Centre is een fietsenzaak, fietsverhuur, café, B&B in één. Kortom een hotspot voor wielrenners en mountainbikers in de Dales. Ik had via internet al contact gehad met de mensen van het Bike Centre en van hun een aantal routes ontvangen. Vandaag met nader advies een route gekozen die geschikt was voor een eerste dag in de Dales, een route met de vrolijke naam Apedale!.

Na een lunch in het café vertrokken we. Het eerste deel ging over een paadje, parallel aan een riviertje door een lieflijk dal. Lekker om op te warmen, al was het verre van vlak. Na dit riviertje was het vele kilometers stijgen door een steeds desolater en ruig landschap. Aanvankelijk veel lossen stenen wat, samen met de steilte, het soms lastig maakte op de fiets te blijven zitten. Gelukkig lukte dit wel en na enige tijd werd het een platgewalst weggetje. Even steil omhoog, maar nu veel minder zwaar en minder technisch. Na het hoogste punt volgde een gave en snelle afdaling over een stenig pad. Na nogmaals een klim ging de route over allerlei single trails door heide en weide (natuurlijk met schapen) voornamelijk omlaag terug naar Fremington. Een heerlijke afwisselende, schitterende en niet al te zware, maar voldoende uitdagende, route voor de eerste dag. Bijna 23km met ongeveer 600hm. Een zeer aangename verrassing voor de eerste dag.

Na koffie met gebak in het Bike Centre zijn we naar ons hotel gereden via een mooie route. Ons hotel voor de eerste (minimaal) 6 nachten in het Stone House Hotel bij Hawes. Een typisch Engels gebouw, een kruising tussen een landhuis en een cottage met veel erkers en serres, waaronder onze kamer (met eigen conservatory = serre) en met een bike shed voor onze fietsen. Het eten in het hotel was, in ieder geval vandaag, bijzonder goed. Je kunt dus ook buiten Londen goed eten in Engeland! Mooie vlees- en visgerechten met voldoende groente en (indien gewenst) kaas van een kaaskar (iets van 9 engelse kazen plus een franse brie), na. Dus ook op culinair gebied zitten we goed!