Tijdens het ontbijt vanochtend hebben we uitgebreid met de bediening gekletst. Een wat oudere dame, 50-55, die behoorlijk goed Engels spreekt en zowel schoonmaak als bediening doet in het hotel. Daarnaast leverde zij vanochtend ook de Anona’s (ik hoop dat ik de spelling goed heb) voor bij het ontbijt. Een of andere tropische die qua textuur op een kruising tussen peer en avocado lijkt maar qua smaak op niets dat wij kennen. Maar wel lekker. En heel erg zoet.

Vandaag hebben we de Stapreizen wandeling naar de levada da Achada Grande gedaan. Direct vertrokken vanuit het hotel ging het eerst een stuk via asfalt omhoog, met wederom mooie uitzichten, om vervolgens via een smal en steil paadje het groen in te gaan. En groen betekent hier extreem weelderig groen. Denk aan groener dan groen en weelderiger dan weelderig en je zit een beetje in de juiste richting. Bij een stel geiten moesten we een ander ‘pad’ op, extreem steil omhoog en nauwelijks als pad herkenbaar. Gelukkig vonden we bamboestokken die ons als steun dienden. Op sommige plaatsen was dit pad maar een schoen breed en was daarnaast, niet zichtbaar vanwege het vele groen maar wel voelbaar met de stok, de afgrond. Na een kwartier of zo klimmen kwamen we bij de levada.

We hebben de levada eerst naar zijn oorsprong gevolgd, een kunstmatige bron zo te zeggen. Een heel mooi plekje met een aantal watervalletjes. Daarna volgden we de levada vele kilometers stroomafwaarts. Soms over hele smalle stukken levadamuur, onder een rotsboog door en door een korte tunnel. Allemaal heel erg mooi en net te doen met het oog op mijn hoogtevrees. Na de levada volgde steil afdalen naar een aantal dorpjes. Via een mooi pad vanaf Fajã do Penedo kwamen we uiteindelijk weer in Boaventura uit.

We hebben ter afsluiting nog een paar uurtjes lekker geluierd bij het hotel en in het hotel gegeten. De eerste avond kregen we alleen de mogelijkheden van het dagmenu te zien, maar nu kregen we de keuze uit de hele kaart. Behoorlijk wat interessant keuze. Het hoofdgerecht vandaag, rijst met zeevruchten (een soort natte paella) was overheerlijk!

En dit is de route zoals we die gelopen hebben: 

Download file: madeira3.gpx

Categorieën: VakantieWandelen