Vandaag eerst eens lekker uitgeslapen, slaaptekort een beetje wegwerken. Tijdens het ontbijt besloten om een wandeling uit het ANWB gidsje te doen, dat ik vorig jaar van Claudia voor mijn verjaardag heb gekregen. Die wandeling was helemaal in het noordwest puntje van Madeira. De autorit naar het beginpunt was al een belevenis op zich. Hele mooie uitzichten op dorpjes en de soms spectaculaire kust. Ook de weg zelf was, met name tussen Boaventura en Ponte Delgada, spectaculair te noemen, namelijk bijzonder smal en in de rotsen uitgehakt.

De wandeling vandaag was meteen onze eerste levada wandeling, langs de levada Ribeira da Janela. Levada’s zijn de vaak eeuwenoude irrigatiekanaaltjes die overal op Madeira te vinden zijn en dwars door de mooiste natuurgebieden gaan. Bijna altijd is er iets van een, al is het soms smal, pad naast. Het eerste deel van de route liep door een eucalyptus bos waardoor we van heerlijke geuren konden genieten. Het wandelpad zelf was erg goed en daar waar het erg smal was met een afgrond ernaast was het voorzien van een afrastering. Het pad liep zo’n 5 tot 6 km de bergen in en daarbij stegen we maar 65 meter. Lekker relaxed dus. Aan het eind van het pad, vlak voor het omkeerpunt, zat een smalle lange (10 minuten lopen) donkere tunnel. Het pad tussen levada en tunnelwand was af en toe heel erg smal (40 tot 80cm). Leuk om daar doorheen te lopen met de Aia opwindzaklamp en de iPhone met Flashlight app. Langs het hele pad waren overigens mooie plantjes en bloemetjes te vinden. Zoals de bastaardpassiebloem die op de foto te zien is.

Na de wandeling hebben we nog even genoten van de machtige branding bij Porto Moniz. Metershoge golven beukten op de rotskust. Het bood ons ook nog even de gelegenheid om onze voeten te koelen in een natuurlijk zwembad waar we nog een veelkleurige vis en een grappige vogel (zie foto) zagen.

Vanavond hebben we gegeten in het dichtstbijzijnde restaurant wat schitterend direct aan de kust ligt. Als voorgerecht aten we zeeslakjes en als hoofdgerecht in stukjes gebakken inktvis.

En dit is de route zoals we die gelopen hebben: 

Download file: madeira2.gpx

Categorieën: VakantieWandelen

1 reactie

Liesbeth · 2012/05/21 op 20:35

Hallo vakantiegangers,

Ziet er weer prachtig uit. (Foto’s komen overigens een beetje gek op mijn computer, de serie van gisteren was uitvergroot erg blauwig en die van vandaag zijn wel volledig in kleur, maar staan verschoven op het scherm.) Veel plezier nog ik geniet hiervandaan weer mee). groetjes, Liesbeth

Gesloten voor reacties.