Ik ben al een tijdje op zoek naar een voor mij ideale methode om foto’s vanuit mijn fotobeheer programma iPhoto op deze site te krijgen. Ik ben tot nu toe op de volgende workflow uitgekomen:

  1. Vanuit iPhoto exporteer ik de foto’s die ik op de site wil zetten naar een Upload folder. Ik schaal de foto’s dan terug naar max 1000*1000 (of kleiner, afhankelijk van het soort foto). Als ik een uitgebreide rapportage wil plaatsen, zoals bijvoorbeeld de rapportage over de fietsvakantie in Duitsland in 2009, maak ik per dag/event een folder aan.
  2. Vanaf de command-line voer ik een shell-script met de naam thumbnails uit in de Upload folder. Dat shellscript heb ik zelf geschreven en tref je hieronder aan. Het shellscript maakt voor elke folder een subfolder met de naam thumbs aan en genereert thumbnails in die folder voor alle foto’s in de bovenliggende folder. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het voortreffelijke ImageMagick.
  3. Met een ftp programma (ik gebruik Cyberduck) upload ik de volledige inhoud van de Upload folder naar mijn gallery folder op mijn web-server. Ik maak gebruik van de NextGEN Gallery WordPress plug-in voor foto albums.
  4. In NextGEN Gallery maak ik vervolgens de albums aan, geef de foto’s omschrijvingen etc.
  5. Tenslotte maak ik pagina’s/posts, wat ik ook maar nodig heb, in WordPress aan die de albums vergelijken.

Opmerkingen:

  • Ik maak geen gebruik van de thumbnail generatie of resizing opties van NextGEN Gallery. Helaas is het geheugengebruik van mijn site door mijn provider zwaar gelimiteerd (32MB per proces) waardoor dit simpelweg niet gaat. Daarnaast is het voor grote aantallen foto’s een te grote belasting voor de server.
  • Installatie instructies voor ImageMagick tref je hier aan. Niet vergeten vooraf XCode te installeren op je Mac. Je treft XCode aan op de Mac OS X installatie DVD (althans bij Leopard en Snow Leopard).

Code van het thumbnails shell script:

#!/bin/sh

cd $1

# Create directory if it does not exist yet

if [ -d ./thumbs ] ; then

echo “Thumbnail directory already exists.”

else

mkdir thumbs

fi

# First recursively process sub directories

for subdir in `ls -d */`

do

if [ $subdir = “thumbs/” ] ; then

echo “Not processing directory thumbs”

else

echo “Processing $subdir”

thumbnails $subdir

fi

done

# Then process all jpg files. Create 125×125 thumbnails

for img in `ls *.jpg`

do

convert -thumbnail 125×125 $img thumbs/thumbs_$img

done