Ik heb mijzelf vorige week op een iMac getrakteerd! Omdat we toch in Breda moesten oppassen hebben we de plaatselijke Apple Premium Reseller bezocht om de twee modellen te vergelijken. De 27″ versie is erg mooi, maar het is toch -praktischer- de 21,5″ versie geworden. Met 4GB intern, 1TB harde schijf en aparte video kaart. Een mooie machine!

Enige extras die ik erbij aangeschaft heb (althans in de winkel) zijn iWorks, omdat ik die ook op de laptop heb, en EyeTV Hybrid (incl. software) waarmee ik TV kan kijken, radio kan luisteren en VHS banden kan digitaliseren.

Uiteraard was ik met installeren zo klaar. Ik heb VMWare Fusion van mijn laptop naar de iMac verplaatst en gelijk ge-upgrade naar versie 3. Kan ik gebruiken als een soort van fallback scenario voor het geval ik toch nog een keer Windows nodig mocht hebben. Want: mijn ‘oude’ Windows PC gaat de deur uit!!! Overigens heb ik in ieder geval nog één stuk Windows software dat ik zal willen gebruiken en dat is Tour Explorer, een software pakket om fietsroutes te plannen in Duitsland dat we gebruikt hebben om onze vakantie voor te bereiden. Voor alle andere software heb ik voorlopig goede of zelfs betere Mac alternatieven.

De uitdaging lag hem in het goed laten samenwerken van laptop en iMac. Op de laptop heb ik mijn iPhoto bibliotheek staan met tientallen GB’s aan foto’s. Die wil ik op mijn laptop hebben staan zodat ik ze mee kan nemen, maar die wil ik ook op mijn iMac hebben omdat die nou eenmaal veel beter geschikt is om fotobewerking mee te doen. De oplossing is Chronosync. Hiermee kan ik de bibliotheken op beide systemen synchroon houden. Ik moet dan wel zorgen dat als ik op één van de systemen foto’s gewijzigd, toegevoegd of verwijderd heb, de bibliotheek gesynchroniseerd wordt. Ik vermoed probleempjes als ik op beide systemen wijzigingen aanbreng en dan pas synchroniseer, dus dat ga ik maar niet uitproberen.

De tweede uitdaging betrof mijn e-mail. Ik heb drie actieve e-mail accounts: een GMail account, een account op mijn eigen domein en een account van mijn provider. De laatste twee las ik op mijn laptop, waar de e-mail gewoon via POP3 gedownload werd. Oplossingen waar ik mee gespeeld heb zijn het synchroniseren van mail bestanden tussen de twee computers en het opzetten van een IMAP servertje bij mij thuis (bijvoorbeeld op mijn FSG). Het eerste zou zonder problemen werken maar is verre van handig (itt tot iPhoto waar het wel praktisch is omdat er minder mutaties op plaatsvinden). De tweede optie heb ik in basis aan de praat gekregen maar voor veel verkeer en grote bestanden is de FSG eigenlijk niet zo geschikt. Daarnaast zou dit een boel werk kosten. Wat dan?

De oplossing is gebruik van GMail. Een GMail account kan mail ophalen van externe POP3 accounts en die vervolgens in GMail aanbieden. GMail kan dan weer als IMAP server gebruikt worden van Mail op de iMac en Macbook Pro. IMAP is ‘king’ hier, omdat daarmee de mail in principe op de server (bij Google dus) blijft staan. Gevolg: op mijn beide machines (en mijn iPhone) kan ik alle e-mail gewoon raadplegen en heb ik toegang tot alle gearchiveerde e-mail. Om het netjes aan te praat te krijgen zijn nog wel wat truckjes nodig. Kijk hier en hier als je dit ook zou willen doen. Ik heb het aan de praat en het lijkt prima te werken. Ik ben nu bezig om mijn mail folders (met 0,5GB gearchiveerde mails) naar GMail over te zetten.

Last but not least is mijn Windows PC ‘gedecomissioned’. Met een of ander zwaar algoritme is de hele harde schijf leeggegooid en met random data overschreven. Er is niets meer van de oorspronkelijke data over. Ik ben nu op zoek naar een nieuw tehuis voor de PC. Ik wil PC versus Mac toestanden voorkomen ;-).

Blijft over: meer bureauruimte creëren op de studeerkamer. Christel gebruik het bestaande bureau nu veel vanwege thuiswerken en heeft ook de monitor nog nodig. Dus ondanks dat de iMac een stuk kleiner is dan de oude PC hebben we een extra stuk bureaublad nodig. Nou, een extra bureau is besteld, dus zal de iMac nu snel naar de studeerkamer verhuizen. Wel jammer, past eigenlijk prima in de huiskamer.

Categorieën: Mac