Na enige weken met de Mac gewerkt te hebben kan ik tot mijn groot plezier constateren dat ik mijn Windows XP PC bijna niet meer gebruik. Ik heb het apparaat nog één keer intensief gebruikt en dat was … om Windows helemaal opnieuw te installeren. Het ding was namelijk zeer instabiel geworden. Een paar keer crashen per dag bij wat surfen en wat foto bewerken was heel normaal. Verder gebruik ik Windows alleen nog maar als ik het echt nodig heb. Bijvoorbeeld als ik voor mijn werk met .NET of Visual Studio Express aan de slag ga. Een echte .NET voor Mac OS X (Mono is nog niet ver) zou overigens fijn zijn.

Anyway: ik werkt dus nu al weer wat langer met de Mac en heb uiteraard weer de nodige software geïnstalleerd. Hier volgt even een korte lijst (dit zijn de programma’s die ik voorlopig van plan ben te houden; ik heb ondertussen veel meer bekeken):

  • Skype voor Mac OS X: telefoneren via mijn MacBook Pro is nog eenvoudiger dan via mijn Windows laptop van het werk.
  • Chicken of the VNC: goede VNC client waarmee ik dus mijn Windows machine op afstand kan besturen. Hoef ik er dus nauwelijks meer fysiek achter te kruipen.
  • Fink en FinkCommander: goede tools om Darwin ports van Unix programma’s mee te installeren en te beheren. Allemaal op hun eigen plek. FinkCommander is de grafische user interface. Alweer heb ik geen command-line nodig.
  • QuickSilver: comfortabele en flexibele “program launcher”. Echt iets voor power users. Nog niet vaak nodig gehad maar lijkt me handig.
  • ImageMagick: handige bibliotheek van command-line tools voor image manipulatie. De reden waarom ik Fink geïnstalleerd heb. Ik wil nog een AppleScript maken dat ik dan als Mapactie kan gebruiken om heel eenvoudig een set van fotobestanden te verkleinen en tevens de jpeg kwaliteit te verlagen (ivm web publicatie). Dit kan ook op andere manieren maar het is iets wat ik vaak doe en wat ik dus wil automatiseren: m.b.v. mapacties, AppleScript en ImageMagick moet dat zo geregeld zijn.
  • JAlbum: het allerbeste programma om snel een web photo-album te maken. Deze Java applicatie gebruikte ik al naar volle tevredenheid op Windows en het duurde niet lang (Sinterklaas foto’s) of ik had JAlbum weer nodig. Ik gebruik iPhoto om mijn foto’s te beheren maar JAlbum rent rondjes om iPhote voor wat betreft het genereren van web albums.
  • Camino: mag misschien de taken van Firefox overnemen. Let op het woordje misschien. Het is geen uitgemaakte zaak.

Wat ik overigens wel opvallend vindt is dat ik veel minder vaak programma’s afsluit dan dat ik onder Windows deed. Ik heb nu meestal zo’n tien of meer applicaties actief. Dit kan natuurlijk ook aan de snelheid en hoeveelheid geheugen (2GB) van mijn MacBook Pro liggen ;-). En daarnaast zet ik de laptop bijna nooit uit. Sluimer- of slaaptoestand werkt prima (veel stabieler dan onder Windows) en dan ben ik snel weer up-and-running.

Categorieën: Mac