47,5 kilometer, 580 hoogtemeters, 3:53

Na vanochtend een laatste keer de weersvoorspellingen gecheckt te hebben besloten we vandaag een kortere etappe te fietsen om op een geschikte plek uit te komen. Om daar de aangekondige regen voor later op de middag en de vele voorspelde regen voor morgen te ontlopen. Dat werd het kuuroord Bad Elster. De volgende gelegenheid zou in Cheb zijn maar dan hadden we vandaag nog 30 kilometer extra moeten fietsen en dat zagen we niet zitten.

Hierdoor hadden we ook de mogelijkheid om vanochtend op de bonnefooi een rondje door de Altstad van Plauen te fietsen. Best de moeite waard! De route was wederom weer bijna volledig autoluw op de twee grotere steden, Plauen en Oelsnitz na. Het karakter was verder best vergelijkbaar met gisteren: weer veel op en af, een paar keer langer pittig klimmen, en een paar stukken MTB-trail. De route was misschien marginaal minder mooi dan gisteren maar dat kan ook aan het wat mindere weer gelegen hebben. 

Na een lange en hele stevige klim, met stukken van 14%, trokken we de regenjas aan om de kou van de afdaling tegen te houden. Toen we begonnen aan de afdaling begon het wat te regenen dus ook daarvoor kwamen de regenjassen van pas. De afdaling bracht ons naar Oelsnitz waar we de regen, die nu een stuk harder viel, ontvluchtten door een bakkerijtje in te duiken voor een lunch. Daar hadden ze alleen brood en gebak. Een croissant met een soort van Nutella en een stukje Pflaumenstreuselkuchen vormden onze lunch. Tijdens de lunch checkten we diverse regenradars, Buienradar, Buienalarm en de radar van het Duitse wetter.com. De Nederlandse buienradars gaven een zondvloed aan die nog wel even zou aanhouden. Omdat de bakker om 13:30 zou sluiten besloten we om in complete regenuitrusting toch maar verder te gaan. Nadat we in die kleding vertrokken merkten we iets verdachts op: bleke zonnestralen. Aha, wetter.com had gelijk! Dus snel weer de regenbroeken uit en een tijdje later ook de regenjassen. En hoera … het bleef droog tot nadat we om 15:45 incheckten in Hotel Helene in Bad Elster. 

Het rondje wandelen door Bad Elster even later deden we wel in de lichte regen met een van het hotel geleende paraplu. Morgen even niet fietsen en op woensdag naar Tsjechië. We zitten hier overigens op nog geen 5 kilometer van Tsjechië.

Download file: Plauen_Bad_Elster.gpx
Categorieën: FietsenVakantie