Afgelopen zondag werd voor het eerst de Aia Software Hel van Groesbeek georganiseerd. De organisatie was in handen van de Stichting MTB Gelderland Zuid die vorig jaar het NK XC Mountainbike in Groesbeek organiseerde, dat ook door Aia gesponsord werd. Dit jaar een heuse MTB marathon in drie afstanden: de toerafstand 35km, halve marathon 70km en hele marathon 105km. Één, twee of drie keer een zware ronde met steeds 600 à 700 hoogtemeters, uitgezet in de bossen tussen Groesbeek en Malden, Nijmegen en Berg en Dal.

Eerst maar eens een beschrijving van het parcours. Bij de start eerst een rondje over de motorcross baan in Groesbeek, dan een stuk door het bos van de Koekeleklef en Hoenderberg tussen Groesbeek en Malden. Vervolgens via een mooie afdaling en lange klim, Nijmeegse baan oversteken en naar het bos achter camping De But. Na een stukje parcours daar wordt de Zevenheuvelenweg overgestoken om via het Romeinse Pad naar het zwaarste stuk van het parcours in het Nederrijk (richting Berg en Dal) te gaan. Hier volgen de ene zware technische klim na de andere elkaar op, afgewisseld door steile technische afdalingen. Echt mountainbiken! Na het Nederrijk kan even rust genomen worden om tenslotte nog een stuk te klimmen vanaf de spoorweg bij het Zweefvliegveld naar Groesbeek met bijna op het einde de loeizware wortelklim. Kortom: een zwaar en technisch uitdagend parcours.

Nadat wij als Aia vorig jaar het NK sponsorden waren we dit jaar ook bereid dit nieuwe event te sponsoren. Weer hadden we relaties uitgenodigd om mee te doen en dat werd enthousiast gedaan. Diverse relaties (dit keer alleen mannen) schreven zich in voor de diverse afstanden. Ik had mezelf, met drie Aia collega’s, ingeschreven voor de 35km. Ook dit jaar hadden we voor alle Aia deelnemers (relaties en collega’s) weer shirts laten maken. Mooie, opvallende shirts, waar je graag nog vaker in rijdt. Precies wat we willen!

Bij de Hel werd gestart in twee ongeveer even grote groepen: om 9:30 de 105km en om 10:00 de 35km en 70km. Ik was uiteraard erg benieuwd hoe het zou gaan na de hardloopwedstrijd van de dag ervoor. De startronde over het crossterrein was veelbelovend. Het liep gelijk lekker en ik kwam overal probleemloos boven zonder de benen te voelen. Eigenlijk had ik wel verwacht dat ze vol zouden lopen. Na het crossterrein volgde een single track waar het even wachten was voordat iedereen het smalle pad op kon. Ook in de paar kilometers daarna ontstond nog af en toe een opstopping, maar dat is met zulke aantallen (totaal meer dan 800 rijders over de drie afstanden) niet te vermijden. Het bleef bij mij eigenlijk lekker lopen. Al snel bleek dat collega Tom en ik een vergelijkbaar tempo reden zodat we de hele tijd samen bleven. Ik voorop met Tom achter mij aan. En eigenlijk liep het de hele tijd lekker, ook toen het nog een beetje ging regenen. Eigenlijk was dat zelfs wel lekker. Minder stof, extra zuurstof in de lucht en gratis airco. Tom en ik hielden een voor ons doen strak tempo aan van gemiddeld 17 à 17,5 km/h, voor dit parcours niet slecht. Na de wortelklim, die we beiden op moesten lopen want te steil en te glad, kon Tom het niet meer bijbenen waardoor ik even later een stukje voor hem finishte. Hiermee werd ik eerste van de Aia collega’s al was de netto tijd (via chip geklokt) van Tom weer een seconde sneller dan die van mij omdat Tom achter mij in het startveld stond. Onze eindtijden waren rond de 2 uur en 8 minuten waarmee we sneller waren dan we zelf dachten en dat anderen dachten dat we zouden rijden. Kortom: heel erg tevreden. Nog prettiger voor mij was het om te constateren dat ik niet bepaald op was na het rondje. Een tweede rondje was wat te veel van het goede geweest, dus daar heb ik me toch maar niet aan gewaagd. Volgend jaar echter ga ik wel voor 2 rondjes mits de Hel dan weer georganiseerd wordt.

Het evenement was uitermate geslaagd. Dat bleek uit de vele positieve reacties van de deelnemers, zowel van de professionals als van de gasten van Aia. Opmerkingen als “beter dan dit wordt het niet in Nederland” waren niet van de lucht. En de meest gesteld vraag: “volgend jaar weer?”.

Tijdens het evenement heeft Christel wat foto’s gemaakt, evenals een aantal collega’s. Verder waren er nog (semi) professionele fotografen aanwezig langs het parcours. Ook uit die collectie zijn wat foto’s in onderstaande verzameling opgenomen. Tenslotte is onderaan nog een filmpje te vinden van de start van de 35km/70km groep, waar ik ook bij hoorde.

Categorieën: Mountainbike