Toen ik een paar weken geleden de Mac OS X Snow Leopard upgrade aanschafte heb ik meteen gekozen voor het totaalpakket met daarin ook de iLife 09 update en iWork 09. Van iLife gebruik ik met name iPhoto heel veel en ik de nieuwe features Faces en Places was ik beide geïnteresseerd.

De Snow Leopard upgrade zelf ging overigens heel soepeltjes en ik moet zeggen de paar extra dingetjes van Snow Leopard zijn leuk maar het feit dat ik een sneller systeem met minder gebruikte diskruimte heb vind ik nog veel leuker! Een mooie upgrade dus. Vrijdag heb ik eindelijk ook iLife ge-upgrade en Faces en Places bevallen mij allebei goed al zijn beide nog niet perfect. Faces doet een redelijke goede job met het herkennen van gezichten en is rap te trainen. De user interface voor het toekennen van namen aan gezichten werkt erg fijn. Het zoeken van personen over de hele fotobibliotheek werkt daarna erg mooi. Ik heb overigens nog lang niet de faces benoemd die ik allemaal wil benoemen maar dat komt nog wel.

Places wordt gebruik om de locatie van foto’s bij te houden, via GPS coördinaten en locatienamen. iPhoto zal die in principe bij importeren van de foto’s uit de Exif informatie halen als ze aanwezig zijn. Mijn camera is niet in staat om GPS informatie toe te voegen maar ik heb dus wel een GPS apparaat voor wandelen en fietsen en de daardoor geproduceerde tracklogs kan ik via een externe programma wel koppelen aan de foto’s. Ik heb daarvoor HoudahGeo aangeschaft. Die werkt snel en plezierig. Naast het koppelen van de GPS data en het opslaan in de Exif tags van de foto kan HoudahGeo er ook een locatie bijzoeken via een tweetal mogelijkheden. Ook erg leuk! HoudahGeo is ook in staat om rechtstreeks foto’s uit iPhoto te bewerken dus kunnen foto’s eerst geïmporteerd worden en daarna pas voorzien van coördinaten. HoudahGeo kan na het schrijven van de Exif tags iPhoto ook vertellen dat de foto’s gewijzigd zijn en dat zou iPhoto ertoe moeten brengen om zijn Places database bij te werken (iPhoto houdt de locatie data in een eigen database bij). Dat werkt helaas vaak niet goed maar het is mogelijk om de foto’s in iPhoto te selecteren en dan te kiezen voor “Rescan for Location”. iPhoto neem helaas alleen de coördinaten over en verzint daar zijn eigen locatie bij. De locatie die HoudahGeo erbij haalt is nu eenmaal beter. Als je dan bij exporteren ervoor kiest om niet de locatie data naar Exif gegevens te schrijven worden gelukkig wel alle gegevens van HoudahGeo weer meegegeven. Leuk om de foto’s bijvoorbeeld op Flickr te plaaten of een ander online fotoboek dat iets met locatiegegevens kan. Ook daar ga ik binnenkort eens wat mee experimenteren.