65,6 kilometer, 270 hoogtemeters, 4:19

We fietsen vandaag weer verder. Dat betekent dus ook een einde aan een paar dagen prachtig Praag. Meest langs de Moldau, soms heel dicht er langs, reden we naar Melnik waar de Moldau en de Elbe samenkomen. Tot een eind na onze lunchpauze was de route weer erg mooi en afwisselend. Daarna volgde een paar saaie kilometers, eigenlijk de saaiste tot nu toe deze vakantie. Bij het naderen van Melnik werd de route weer een stuk mooier en dat gold zeker voor de klim naar het kasteel van Melnik.

Praag uit was erg gemakkelijk. Simpelweg de bordjes volgen en na de eerste paar kilometer reden we heel lang op een fietspad direct langs de Moldau op. Even buiten Praag, bij Troja, was in de Moldau een oefenroute voor kajakken en raften gebouwd, een soort van wildwaterbaan. Toen we erlangs reden vonden we het al heel gaaf en konden we nog net het laatste stuk van een kanovaarder zien. Maar we hadden geluk. Kort nadien kwamen na elkaar verschillende teams in rafts het parcours afgezakt. Een heerlijk schouwspel om te bekijken. Het filmpje geeft een indruk. Wij hebben een stuk of 6 rafts zien passeren. Een mooi intermezzo.

Snel hierna gingen we een stuk van de rivier af een flinke klim omhoog. De afdaling weer terug naar de rivier was echt prachtig. Na een kilometer of 35 hebben we in een stadje geluncht in een simpel cafeetje. We gebruikten Google Translate in combinatie met Google Lens om het menu snel te vertalen. Dat ging goed genoeg om een keuze te maken. Even onthouden dat het zo gemakkelijk werkt. Na de lunch kregen we een mountainbike-pad langs de rivier op. En aan de andere kant van het pad zagen we fraaie zandsteenformaties zoals we die later langs de Elbe nog veel meer verwachten te zien. 

Een paar kilometer voor ons einddoel vandaag, Melnik, zagen we de burcht van Melnik al hoog op de oever van de Elbe liggen. Dat vroeg om een kort bezoek. Weliswaar konden we het kasteel zelf niet bezoeken, want gesloten op maandag en dinsdag, maar de omgeving van het kasteel, inclusief het oude centrum van Melnik waren de moeite waard. Na een stop voor een heerlijk ijsje, het is tenslotte nu echt warm weer, zijn we naar ons pension gefietst. Een heel simpel pension gelegen bij een pizzeria. We hebben een kleine kamer maar die is wel van alle gemakken voorzien, waaronder een airco. En het eten op het terras van de pizzeria was lekker!

Morgen wordt een dag met de nodige sightseeing en niet heel veel kilometers. We fietsen dan naar Litom??ice dat de moeite waard schijnt te zijn. Onderweg doen we mogelijk Terezin, beter bekend als Theresienstadt, nog aan. 

Download file: Praag-Melnik.gpx
Categorieën: FietsenVakantie