Terug naar Friesland voor de resterende 220 kilometer van de Elfstedenroute. Dat betekende op tijd opstaan, snel inpakken en ontbijten om de veerboot van 8:45 uur naar Stavoren te pakken. Vervolgens de VVV van Harlingen gebeld. Daar wilden we vandaag naartoe en met veel hotels en B&B’s dachten we daar goed terecht te kunnen. Dachten we. Maar gisteravond een tijd gezocht en niets gevonden. Friesland is populair deze dagen, vanwege het mooie weer en omdat de maximum temperaturen hier toch wat minder extreem zullen zijn. Zo was het vandaag een graad of 22 a 23. Afgesproken met de VVV dat zij op zoek zouden gaan en dat wij later op de ochtend contact op zouden nemen om het resultaat te horen. En toen konden we fietsen.

Bij het uitrijden van Stavoren stuitten we op een bijeenkomst van schapen die zich overduidelijk niets aantrokken van de 1,5 meter regel en plompverloren op ons pad zaten en ook nog eens een poortje blokkeerden waar wij door moesten. We denken dat ze het expres deden! Er volgde een mooi stuk route via het kleine maar fraaie Molkwerum en een vogelkijkhut naar Hindeloopen. We zagen in de hut geen bijzondere vogels maar terwijl we naar de hut liepen hoorden we wel heel veel vogels prachtig zingen in het riet.

En dan Hindeloopen. Wat een schitterend dorp! Heel schilderachtig. Heerijk om in rond te dwalen. En ook heerlijk om hier op een terras te lunchen. Overigens besteedden we hier ook een uurtje aan het zoeken naar een overnachtingsadres voor vanavond. De VVV bleek niets gevonden te hebben en raadde ons aan om B&B’s af te bellen. Dat hebben we gedaan maar tevergeefs. Totdat Christel op een hotelletje in een dorpje voor Harlingen stuitte. En die hadden nog plaats. Hoera! Dat betekende wel dat we niet tot Harlingen zouden fietsen. Of eigenlijk toch ook weer wel, want we hebben vanavond gegeten in Harlingen.

Voordat we in ons hotel waren zagen we nog leuke dorpjes, waaronder de eerste terpdorpen, molens en meer fraais. De Elfstedenstad Workum hebben we kort bezocht omdat we hier op de laatste etappe ook nog komen. Ook Makkum was erg fraai. Toen we Makkum inreden zagen we een aantal scheepswerven waaronder een heel groot gebouw waar luxe jachten van 75 meter of langer gebouwd worden. In Makkum hebben we een terrasje genomen om nog van wat zoets te genieten. Dat werd overheerlijke Eton Mess, een favoriet van ons beiden. Genoeg energie om het laatste stukje naar hotel Greate Pier in Kimswerd. Een charmant, oud, simpel maar bovenal fijn hotel.

Vanavond zijn we dus nog naar Harlingen gefietst om te eten. Wederom een mooi stadje en ook weer een Elfstedenstad. Morgen hebben we meer tijd om Harlingen te bekijken maar vandaag dus al even kort, Daarmee hebben we vandaag 3 van de 11 aangedaan en eerder dus al 4. Nog 4 te gaan dus, Franeker, Dokkum, Leeuwarden en Bolsward. Tijdens de lunch hebben we overigens ook onze overnachting voor morgenavond geboekt. Daarna wordt het één of wellicht twee nachten Leeuwarden. Daar is nu nog veel beschikbaar dus dat bekijken we morgen een keer.

Inclusief het avondeten hebben we ongeveer 60 kilometer afgelegd vandaag.

Download file: 08-Stavoren-Kimswerd.gpx

1 reactie

RiAnt · 2020/06/23 op 22:43

Gelukkig hebben jullie nog een bed gevonden, hier was het al 30 gr. vandaag en morgen nog warmer. Voor jullie morgen een mooie fietsdag hoop ik. Gr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.