We hebben vandaag een heel eind gefiets. Eerst 14 kilometer naar de boot die ons terug naar Den Helder bracht en daarna nog dik 80 kilometer door de polders van Noord Holland naar Enkhuizen. Totaal dus 95 kilometer moeiteloos weggetrapt. Moeiteloos omdat het natuurlijk vlak was, moeiteloos omdat we vaak even stopten voor een foto en moeiteloos omdat de wind gunstig stond.

We fietsten vanochtend natuurlijk eerst nog een stukje over Texel, van De Koog naar de boot. Wederom hebben we genoten van de Texelse kilometers. Wat is Texel toch mooi! Naar het mooie landschap en de duinen, valt ook de bloemenpracht op. Bermen vol met klaprozen, kamille en ander moois. Orchideeën in de velden. We waren ruim op tijd bij de boot, weer mondkapjes op en gaan met die banaan. En toen zat Texel er helaas op!

De eerste kilometers vanaf Den Helder waren saai en soms zelfs lelijk, want langs een drukke weg. Maar na een kilometer of 10 draaiden we linksaf onder de drukke weg door en stonden voor een charmant pontje. Vanaf daar werd de route stal voor stap mooier en afwisselender. Na 22 a 23 km vanaf Den Helder draaiden we de West-Friese Omringdijk op, ook wel het grootste monument van Nederland genoemd. En die volgende we min of meer, soms erop, soms ernaast en soms op enige afstand naar Medemblik en door naar Enkhuizen. Na de Aangename pauze, met heerlijke Shaksuka, in Kolhorn werd de route steeds mooier. Het was en bleef zeer aangenaam fietsen. Veel bloemen, mooie huizen, fraaie boerderijen, molens, het altijd aanwezige water, ontelbare schapen, koeien en leuke dorpjes verfraaiden het landschap.

Op weg naar Medemblik kwamen we erachter dat ik ergens een rekenfoutje had gemaakt bij het bepalen van de route. Ik dacht op ongeveer 80 kilometer uit te komen maar het bleken er meer te worden. In Medemblik streken we neer op een terras voor koffie met gebak (nu eens geen appeltaart, maar overheerlijke kwarktaart met verse aardbeien). Daar berekende we dat we op meer dan 90 km zouden uitkomen maar met die extra energie en benen die nog prima voelden was dat geen probleem. Leuk trouwens om Medemblik weer even aan te doen. In 2018 hadden we hier één overnachting met een voortreffelijk diner op mijn verjaardag tijdens de Zuiderzee route. Het stuk van Medemblik naar Enkhuizen fietsten we toen in omgekeerde richting. Het was echter geen straf dit stuk nogmaals te doen. Erg mooi, zo langs het IJsselmeer op, soms aan de voet van de dijk, onderdeel van de Omringdijk trouwens, vaker op de dijk.

Via een fraaie route reden we het wonderschone Enkhuizen in. Ook hier waren we tijdens onze Zuiderzeeroute al geweest. We konden toen al vaststellen dat het een mooi stadje was. En nu dus weer. We overnachten in een leuk hotel aan de haven, een oud gebouw met trappen op de onmogelijkste plekken. Het was overigens de hele dag perfect fietsweer en ook vanavond was het nog heel aangenaam. Warm genoeg om op een terrasje heerlijk vis te eten. Een mooie afsluiter van deze mooie dag.

Download file: 07-DeKoog-Enkhuizen.gpx

1 reactie

RiAnt · 2020/06/22 op 22:52

Alweer heel mooi met mooi weer hier ook, morgen wordt het warmer met erna nog veel warmer maar daar boven valt dat vaak mee,. morgen weer een mooie dag en voor nu welterusten.

Gesloten voor reacties.