Na twee dagen vroeg opstaan en vertrekken hebben we vandaag de wekker wat later gezet, rustig de tijd genomen voor het heerlijke ontbijt en zijn we aanzienlijk later, 10:45, vertrokken. En omdat er weer genoeg te zien was, we veel wind tegen hadden en lang geluncht hebben, waren we pas tegen 19:00 in ons hotel in Oudebildtzijl.

Het nader bekijken van Harlingen stond als eerste op het programma. Weer een mooie stad, uiteraard één van de elf steden. Naast weer veel mooie gevels hebben we ook genoten van de grote zeilschepen in de haven. Bijzonder was het Expeditieschip van Willem Barentsz wat met behulp van heel veel vrijwilligersuren en oude technieken herbouwd wordt. Na Harlingen fietsten we over oude dijken en door gehuchten die op ‘um’ eindigen naar het ook weer fraaie Franeker.

We hebben weer heerlijk aan het water geluncht. Daarna hebben we ons vergaapt aan de vele mooie historische gebouwen die vaak met kloostermoppen, ouderwetse gele en rode bakstenen, gebouwd waren. Bijzonder waren de Stinsen. Dit zijn een soort van versterkte huizen. Vroeger woonden hier voorname en rijke mensen die iets te beschermen hadden. Ze hebben wel wat weg van de grandeur van de Italiaanse palazzo’s, al zijn ze wat stoerder. Ook leuk om langs het kaatsveld te komen (geen foto). Dat kaatsveld in Franeker is het Wimbledon van het kaatsen.

Hadden we voor Franeker al wat tegen de stevige wind in moeten fietsen, na Franeker werd dat meer en meer. We fietsten over de Slagtedijk, waar we voor Franeker, en toen onverhard, ook al een stuk over fietsten. Slingerend door het Noordwest Friese landschap. En weer via diverse dorpen eindigend op Um bereikten we Westhoek. In één van de Ums hebben we een bakje verse aardbeien (gekoeld) uit een automaat gescoord. Het waren de lekkerste van het seizoen! En maar goed ook want de horeca in Westhoek bleek niet langer te bestaan waardoor we eerst nog ongeveer 7 kilometer onderaan de dijk, manoeuvrerend door de schapenkuddes, tegen de harde wind in moesten bikkelen. De snelheid kwam nog amper boven de 13 km/h. Aangekomen bij de Zwarte Haan konden we bijtanken bij een restaurant waar menigeen al aan zijn avondeten zat.

Dat stuk tussen de schapen en onderaan de dijk was wat saai maar het stuk na Zwarte Haan was weer fraai. Eerst een mooi fietspad gevolgd door de weg naar Oudebildtzijl waarlangs leuke arbeidershuisjes staan. Leuk om te zien en handig om de wind wat tegen te houden. Aangekomen in Oudebildtzijl zagen we een mooie klokkentoren en daar bleek ons hotel, De Witte Klok, te zijn. We hebben een grote familiekamer en werden allerhartelijkst door de eigenaresse ontvangen. Voor het eten konden we tegenover het hotel terecht.

De 65 kilometer vandaag waren prima te fietsen. Het is hier minder warm dan elders en de wind zorgt voor verkoeling. Tegen de wind in fietsen is enerzijds een vloek maar bij temperaturen van tussen de 25 en 30 graden tegelijkertijd ook een zegen. Morgen arriveren we, via Dokkum en Bartlehiem, in Leeuwarden. Het is de bedoeling daar twee nachten te blijven. We hebben een kamer met airco geboekt! En daarna verder. Hopelijk laat het onweer ons zaterdag met rust.

Download file: 09-Kimswerd-Oudebildtzijl.gpx

1 reactie

RiAnt · 2020/06/25 op 10:10

Dat was weer genieten, hopelijk weer een mooie dag vandaag, tot de volgende Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.