Na toch best een stevige tocht gisteren, besloten we het vandaag rustiger aan te doen. Vanaf zaterdag staat sowieso een 6-tal dagen fietsen op de agenda (in de Vercors) dus doen we er verstandig aan om niet al ons kruid te verschieten.

Daarom zijn we vandaag via een mooie maar korte route, voornamelijk de Voie des Vignes volgend, naar Beaune gefietst. In het wonderschone Meursault hebben we nog even een terrasje genomen om een kopje thee (Christel) en koffie (moi) te genieten. In Beaune hebben we even wat rondgekeken en vervolgens gelunched. Voor mij stond een traditionele Boeuf Bourguignon op het menu. Best lekker dat spul! Na de lunch hebben we uitgebreid de belangrijkste highlight van Beaune bezocht, het Hôtel-Dieu oftewel het oude ziekenhuis van Beaune. Dit is een heel erg fraai gebouw en via een audioguide kregen we uitgebreide uitleg over de geschiedenis van het gebouw en de functie daarvan als ziekenhuis. De oude gedeeltes zijn nog tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebruikt voor hun oorspronkelijke doelstellingen. Het moderne ziekenhuis van Beaune is eigenlijk gewoon een voortzetting van het oude. Opvallend is ook de manier van financieren die werd toegepast. Het hospice had en heeft uit schenkingen wijngaarden gekregen (ik meen zo’n 60ha). De opbrengsten daarvan worden gebruikt ter financiering. Hedentedage wordt de oogst jaarlijks geveild. Daarnaast werd het hospice gefinancierd middels een jaarlijkse toelage die beschikbaar was gesteld door de rijke stichter van het Hôtel-Dieu en schenkingen van (ex)patiënten.

Na het bezoek aan het hospice zijn we via een zelf verzonnen route teruggereden naar Puligny-Montrachet waar Jacques, de eigenaar van de B&B, nog uitleg zou geven over zijn wijnproductie. Het Maison Jacques Bavard maakt op een ambachtelijke manier een relatief bescheiden hoeveelheid wijn die voornamelijk bedoeld is voor de export. De belangrijkste markt is, vreemd genoeg, Californië. Het betreft hier dus top chardonnay’s die verkocht worden in het land van de bulk-chardonnay’s waar overigens ook niets mis mee is. Jacques legde ons enthousiast uit hoe het wijnmaakproces van puur druivensap tot de uiteindelijke gebottelde wijn verloopt en ook welke details zijn wijnen extra speciaal maken. Zo worden al zijn wijnen in eikenhouten tonnen gemaakt (gedurende het gistingsproces) en bevatten zijn eindresultaten altijd de wijn van één enkele wijngaard en jaar (dus geen mix). En natuurlijk mochten we een aantal wijnen proeven. Deze waren bijna af, dwz dat zijn finisching touch er nog overheen moest. En toch waren ze al overheerlijk! Hij liet ons ook nog het pure druivensap proeven want ten grondslag ligt aan de wijnen. Dit is wat hij inkoopt (in andere jaren ook druiven die hij dan zelf verwerkt). We gaan morgen zeker nog onze slag slaan want zijn wijnen zijn, voor Bourgognes dan, aangenaam geprijsd.

We hebben tenslotte vanavond gegeten in het simpelste restaurant in het dorp. Maar ook dit eten was weer prima!


2 reacties

liesbeth van Kempen · 2016/09/29 op 23:00

Lees hierboven dat het wel goed komt met de kerstwijn….ik verheug me er nu al op!

RiAnt · 2016/09/29 op 22:25

Proost, en morgen weer een mooie reis. Gr.

Gesloten voor reacties.