81.2km – 5:28 zadeltijd – 630hm

Na het fantastische diner in ons hotel bleek ook het ontbijt goed en uitgebreid. Daardoor, ondanks vroeg opstaan, toch niet echt vroeg vertrokken. Dat werd overigens ook mede veroorzaakt doordat we nog nog even wat schoonmaakwerk aan de fietsen hebben ondernomen (velgen even vrij van troep maken) en met een stel oudere Nederlandse fietsers gekletst hebben. Zij reden naar Pisa volgende de oude route van Benjaminse.

Eerste doel voor vandaag was Bergamo. De route naar Bergamo ging aanvankelijk vooral door stedelijk gebied (ergens sprak een oudere vrouw ons aan omdat ze onze fietsen zo mooi vond!) maar dichter bij Bergamo volgden we een mooie autoluwe smalle weg omhoog naar het oude centrum. In ons routeboekje stond Bergamo beschreven als één van de mooiste steden in Noord Italië. En mooi was het. Het bracht herinneringen terug aan ons bezoek aan Toscane vele jaren geleden. Mooie gebouwen en kerken, en die laatste rijk versierd van binnen en buiten, deden een beetje denken aan Florence en Siena. We hebben even rondgelopen in Bergamo en vervolgens lekker (en dit keer eenvoudig) geluncht. 

Bergamo uit fietsten we eerst door Bergamo Bassa (de ‘nieuwe’ benedenstad) die ook fraai is. Daarna een paar kilometer door drukker verkeer om buiten de stad en omliggende dorpen te geraken. Er volgde een mooi pad door een natuurgebied langs een riviertje op. Hierna volgden we al snel de bewegwijzerde fietsroute naar het Lago d’Iseo (Iseo meer). Meestal was die route heel goed aangegeven maar soms was het wat verwarrend. Hulpvolle Italianen boden dan uitkomst. Eentje legde ons in perfect Frans uit hoe we helemaal naar het Lago d’Iseo moesten fietsen. We kregen het niet over ons hart om te vertellen dat we GPS en gedetailleerde routebeschrijving hadden en eigenlijk alleen even wilde weten hoe we op het fietspad kwamen.

Het stuk tot het meer was werkelijk fantastisch. Mooie weggetjes door de wijngaarden en langs charmante dorpjes. Na het Lago d’Iseo was het niet ver meer naar ons hotel. We fietsten door een mooi natuurgebied met kleine meertjes en met nog steeds zicht op de uitlopers van de Alpen. 

Ons verblijf voor vanavond ligt midden tussen de wijngaarden en schijnt vooral gekend te zijn vanwege het goede restaurant. Getuige de vele Italianen die hier vanavond aanschoven. En het eten was inderdaad weer eens verrukkelijk. Vooraf werden we nog uitgenodigd op het terras een aperitief te genieten (een soort lokale variant van de prosecco) met lekkere antipasti hapjes. Bijzonder!

Download

1 reactie

Marie-Jose · 2016/06/11 op 13:31

Hoi genieters, het wordt alsmaar mooier op de route. Fijn dat het zo voorspoedig verloopt! Hier eindelijk weer normale temperaturen na een warme en benauwde week. Goeie reis verder!

Gesloten voor reacties.