65,6km – 4:03 zadeltijd – 250hm

Vanochtend zijn we voor ons doen op tijd (9:30) vertrokken. Omdat we de boot van Varenna naar Bellagio moesten nemen, en dat kost wat extra tijd, Bellagio wilden bekijken, en dat kost ook wat tijd, en tot Bergamo wilden rijden, wat toch nog wel een flink stukje fietsen betekende. De route vanaf het hotel naar Varenna was al heel erg mooi. Weliswaar gewoon over de weg maar meestal vlak langs het meer op en door mooi gelegen dorpen. In Varenna hoefden we maar even te wachten op de veerboot naar Bellagio, wat ook nog eens veraangenaamd werd door een leuk gesprek mer een groepje Amerikaanse toeristen, die helemaal onder de indruk waren van onze fietsreis. Opvallend: de dames in de groep waren zelf bepaald niet vies van fietsen en wilden graag een keer een fietsvakantie met bagagevervoer in Frankrijk doen.

De oversteek naar Bellagio was erg leuk. Vanaf een boot ziet de oever van zo’n meer er toch altijd weer anders uit. Bellagio zelf is klein, charmant en heel erg toeristisch. Het moois bestond vooral uit mooie winkeltjes. We hebben er even rondgelopen voordat we verder reden. Er volgde eerst een fikse klim welke het begin is van de klim naar Madonna del Ghisallo, een bedevaartsoord voor wielrenners (de ronde van Lombardije komt hier altijd langs). Al snel daalden wij echter weer af naar het Como meer om vele kilometers lang een mooie, niet al te drukke, weg langs het meer te volgen. Aan het einde van die weg volgde twee lange, gelukkig goed verlichte, tunnels, respectievelijk 2,2km en 1,6km lang. De tunnels vielen reuze mee. De herrie was aanzienlijk minder dan in de paar kortere tunnels op de Via Mala in Zwitserland. Een paar kilometer voor die tunnels hebben we op een fraaie plek geluncht.

Na het Como meer fietsten we over een mooi fietspad langs het Lago di Garlate, het Lago di Olginate en de rivier de Adda. In het begin was dit fietspad erg goed en verhard. Later werd het onverhard, meestal goed, maar soms ook slecht en met modderige plassen. Het was genieten van de fraaie uitzichten langs het fietspad, de mooie begroeiing en de geuren van de bloemen. In Brivio hebben we kort gepauzeerd om wat te snacken. Hier werden we lastig gevallen door een stel kleine ganzen (of grote eenden, zo precies weten we dat ook niet). Alleen schoppen naar die beesten hielp al bleven ze terugkomen in de hoop door ons gevoerd te worden.

Na Brivio reden we onverhard verder naar een ingenieus veer dat toegeschreven wordt aan Leonardo da Vinci. Het fietspad werd hier erg slecht en één deel was waarschijnlijk recent overstroomd geweest en daardoor heel erg modderig. Tot overmaat van ramp begon het ook nog eens hard te regenen en te onweren. Tot 15:30 of zo was het eigenlijk heel aardig weer en grotendeels zonnig. Bij het veer hebben we langere tijd geschuild. Eerst onder een afdakje en later in een cafeetje. Oorspronkelijk zouden we hier met het veer de Adda oversteken om dan door te gaan naar Bergamo maar het veer ging vanwege het slechte weer niet en dus werd het tijd voor een alternatief plan. Gelukkig hadden we daar al een beetje rekening mee gehouden en nog geen hotel geboekt. Een paar kilometer min of meer terug op de route lag een goed hotel en dat hebben we uiteindelijk via Booking.com maar geboekt (lang leve de booking app!). In de regen zijn we vervolgens naar het hotel gereden.

Hotel la Sosta ligt heel mooi tegenover Brivio direct aan de rivier de Adda. Het hotel zelf is vrij luxe maar het beste aan dit hotel was ongetwijfeld het restaurant. Wat een lekker eten! Op deze manier is stranden vanwege het slechte weer in één keer niet meer zo erg!

Morgen hopen we met mooi weer (duimen!) een flink stuk verder te komen en willen we sowieso het oude centrum van Bergamo bekijken.

 

Download file: 2016-06-09.GPX

1 reactie

RiAnt · 2016/06/09 op 23:05

Hopelijk vandaag mooier weer, hier is het nog goed, goede reis! !

Gesloten voor reacties.