79,8km – 5:15 zadeltijd – 1100hm

Na het ontbijt hebben we nog een foto gemaakt samen met de Oostenrijkse fietsers die we hier gisteren ontmoetten. Dat is met hun camera gedaan. De foto krijgen we nog via email.

En dan vandaag echt de Alpen over. Vanaf Splügen hadden we ongeveer 300 meter om op te warmen waarna de 9 kilometer lange klim maar de Splügenpas begon. In tegenstelling tot gisteren zaten hier nauwelijks gemakkelijke stukken in. Het was steil of steiler. Van 1450 meter naar 2150 meter. We waren echter lekker uitgerust en hadden een goed ontbijt genoten, dus met rustig peddelen ging het prima. Zelfs boven de 2000 meter ging het nog probleemloos voor ons allebei ondanks de ijlere lucht. En wat was het mooi! De meest indrukwekkende kilometers die we ooit op asfalt gefietst hebben! We hebben regelmatig even kort gepauzeerd om wat te drinken, van het uitzicht te genieten en spelende en zonnende marmotten te bekijken. De laatste paar kilometers waren het steilst en gingen via vele haarspeldbochten naar het hoogste punt. Op de pas heeft een Spaanse wielrenner een foto van ons gemaakt en wij eentje van hem. Daar hebben we ook eindelijk het laatste stukje van een reep chocolade die we een paar dagen gelden kochten, opgegeten. Aardig dat we zijn hebben we de wielrenner ook nog een stukje gegeven. Die was van de andere kant omhoog gekomen, van ongeveer 400 meter hoogte naar 2150 meter. Petje af!

Na dat klimmen volgt natuurlijk de beloning in de vorm van heel veel kilometers dalen. Op een paar korte stukjes na ging het ongeveer 30 kilometer in dalende lijn tot aan Chiavenna. Heerlijk. Maar nog best vermoeiend voor handen (remmen!) en hersenen (concentratie!). Een lunchplek na het eerste stuk flink dalen kwam dan ook als geroepen.

Zowel de klim als de afdaling tot Chiavenna verliep in mooi (meest) zonnig weer. Hierna werd het helaas flink bewolkt en dreigde het de hele tijd te gaan regenen en hoorden we af en toe een donderklap. We hebben een paar spatjes gehad, maar niets om ons druk over te maken. Vanaf Chiavenna ging de route over een mooi fietspad naar het Comomeer. Het Comomeer is erg mooi. Steile, hoge bergen aan alle zijden en overal langs de oevers en op de hellingen zijn dorpjes te zien. En er is hier nauwelijks industrie. Aan het begin van het meer hebben we nog een tijdje naar kitesurfers gekeken. Ze konden het behoorlijk goed en maakten sprongen van naar schatting 4 meter hoog en 10 meter lang met zelfs enkele saltos. Gaaf!

We hebben weer een mooi hotel op een schiereilandje, direct aan het meer. Vanuit het bankje in onze kamer welke voor het panorameraam staat hebben we een fantastisch uitzicht op het meer en zijn omgeving! We zitten ruim 50 meter boven het meer en die moesten we op het laatste moment nog even steil omhoog. Oufa (Italiaans voor oef)!!

Download file: 2016-06-07.GPX

1 reactie

RiAnt · 2016/06/08 op 10:50

Knap werk hoor, prachtige foto’s, je zou er heimwee van krijgen. goede reis voor de verdere dag vandaag. Gr.

Gesloten voor reacties.