Gisteren hebben we eindelijk weer eens een toertocht gereden: de ATB Leyetocht. Een zeer goed verzorgde tocht vanuit Helvoirt bij Den Bosch. Het is een waar fietsfestival met een ATB tocht op zaterdag en overige tochten (voor racefietsers en toerfietsers) op zondag. Bij de start vertrek je zelfs via een echt startpodium. Met interview door omroep Brabant ;-). Wij kozen voor de 50km, die overigens slechts 42 bleek te zijn, zodat we in totaal op dik 43km uitkwamen (parkeerplaats – start en v.v.).

De route was erg mooi. Maar weinig asfalt en heel veel leuke bochtige singletrack door mooie bossen waarbij het weinige hoogteverschil dat er was zo veel mogelijk gebruikt werd. Dat leidde tot een reeks meestal technisch erg steile maar ook erg korte klimmetjes en afdalingen. Heeft natuurlijk niets met klimmen te maken maar techniek wel vereist! De tocht ging voor een deel door de het natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Mooi, al werd alleen maar de rand meegenomen. Om de uitdaging nog te vergroten had men voor twee leuke obstakels gezorgd. Als eerste stuitten we na zo’n 22km op de ‘col de Gubbels’. Dit is een berg van bouwpuin van het bedrijf Gubbels waar de organisatie een leuk en erg lastig parcours had uitgezet: een vijftal steile en stenige hellingen op-en-af. Erg leuk. Overigens was alles al zo los gereden dat wij de meeste hellingen niet op kwamen zonder een stukje te lopen.

Col de Gubbels

Col de Gubbels

Een paar kilometer voor het einde volgde het tweede obstakel: een grote waterbak. De bedoeling was om door deze waterbak heen te fietsen. Het was ook mogelijk om er omheen te fietsen maar dat is natuurlijk laf! De bak was op zijn diepste punt zo’n 40cm schat ik. De organisatie gaf 30cm aan, maar het leek mij meer te zijn. Daarnaast was het best wel een flink stuk, zeker 50m, dat door het water gefietst moest worden. Ging alleen maar als je flink doorstampte. Een leuke vondst wederom! Christel ging er als eerste doorheen om vanaf de overkant foto’s te maken als ik er doorheen zou rijden, maar zij was nog aan het stoeien met mijn iPhone terwijl ik al aan het oversteken was ;-). Een foto van de bak zonder Leon leverde dat wel op (zie foto). Daarnaast maakte ze per ongeluk een klein filmpje waarop ik wel te zien ben.

Waterbak

Waterbak

Al met al een leuke tocht die we volgens jaar vast weer op de agenda zullen zetten!

Categorieën: Mountainbike