16,9 kilometer, 1:17

Gisteren had ik online kaartjes voor de trein inclusief reservering voor de fietsen gekocht. De reservering was voor de trein van 11:23. Eerdere en latere treinen hadden sowieso geen fietsplaatsen meer en deze was eigenlijk wel op een mooi tijdstip. Dit late tijdstip zorgde er wel voor dat we vanochtend nog zeeën van tijd hadden voordat we bij het hotel moesten vertrekken.  Fijn ook omdat Christel na het uitchecken erachter kwam dat haar fietssleuteltje nog op het nachtkastje lag.

Het was even zoeken waar we de fietsen in de trein moesten plaatsen maar eenmaal geplaatst ging de reis voorspoedig en mooi op tijd. Om 12:30 waren we in Leipzig. Tijdens de reis hebben we uitgebreid gesproken met een andere fietser, een Nederlander die al dik 50 jaar in Zwitserland woont. Hij was nu 72 jaar, fietste graag en veel, nu elektrisch, en had een bijzonder beroep. Hij ontwierp namelijk lichtplannen voor opera’s door heel Europa. Zo had hij een aantal producties gedaan voor de Semperopera in Dresden. Zijn verhalen waren amusant en hij vond het denk ik leuk dat wij hem de hemd van het lijf vroegen. Grappig was overigens dat hij door had dat lichtontwerp ook bij VR een rol speelt. Daarmee was de reis voorbij voordat we het wisten. We hebben dus ook nauwelijks iets meegekregen van het landschap tussen Dresden en Leipzig. 

In Leipzig hebben we eerst maar eens geluncht. We besloten te genieten van de Duitse bakkunst in plaats van een normale lunch te kiezen. En sowieso zat gebak als tussendoortje er niet in voor vandaag. Het fietsen bleef namelijk beperkt tot een uurtje. Na het gebak volgden we, dit keer per fiets, een route langs een aantal hoogtepunten van Leipzig. Met name de Nicolaikirche maakte indruk. En niet alleen de kerk en het interieur. In deze kerk vonden al een paar jaar voor de val van de Berlijnse muur informele bijeenkomsten plaats, de maandagdemonstraties, die de val van de muur inleidden. 

Na diverse andere bezienswaardigheden, met een korte uitleg erbij via de GPSmyCity-app, fietsten we, fraai door een park, naar de Elster waar we ons laatste stuk Elsterradweg oppikten. Na een stuk of 5 kilometer draaiden we af om via de Cospudenser See naar Markkleeberg te fietsen waar ons hotel is. Omdat we ons in Leipzig tot een paar hoogtepunten in het centrum beperkten, hadden we nog volop tijd om een lekker ijsje te eten aan de See en daar even te lummelen. Christel zag daar een jongen bezig op een board die net als een moderne surfplank in beweging boven het water uit steeg, zie foto.

We sloten onze vakantie af in hetzelfde Griekse restaurant af waar we onze vakantie begonnen zijn. Het was net als de eerste keer lekker en gezellig al was het nu veel drukker op deze mooie en warme dag. 

Categorieën: FietsenVakantie