Gisteren om 5 minuten voor middenacht begon voor ons de eerste activiteit van vandaag. We gingen sterren kijken bovenop Mt. John waar diverse observatoria gevestigd zijn. We verzamelden bij Earth & Sky tours met een groep van ongeveer 30 personen onder leiding van gids Will. Hij opende zijn praatje met een Brits onderkoeld ‘wie naar boven gekeken heeft weet al dat het weer ok is’ waarna de chauffeur dat corrigeerde naar ‘stunning’. Prima omstandigheden voor star-gazing dus. 

In de bus werden we door Will opgewarmd voor wat er komen ging. O.a. met een astronomie quiz. Met een klein rood lampje kon je aangeven als je dacht dat zijn bewering waar was (‘Pluto is een planeet’. Niet waar dus volgens moderne definities). Dat rode lampje was het enige licht dat we mochten gebruiken. Wit licht op de berg is volstrekt verboden want interrumpeert met wetenschappelijk onderzoek dat tegelijkertijd plaatsvindt en zou de rest van de groep verblinden waarna je weer opnieuw aan het donker moet wennen. Zelfs in de bus was het donker of rood licht en de bus zette zijn gewone koplampen een stuk voor de aankomst uit. Onze route werd bijgelicht met, jawel, rood licht. Bovenop de berg was het uiteraard koud en dus kregen we allemaal nog een ‘polar jacket’. En ondanks dat wij toch wel warme kleding droegen waren die jassen erg gewenst. 

Op de berg kregen we een boel uitleg over wat wij boven onze hoofden zagen. Met een soort van groene laser kon de gids dingen aanwijzen. We konden geweldig veel sterren en constellaties heel goed zien. Waaronder het Zuiderkruis wat op het noordelijk halfrond niet te zien is. Er stonden verschillende telescopen opgesteld die op specifieke hemellichamen gericht waren. We hadden beide meer moeite met de telescopen dan met het blote oog. Toch leuk om een keer door een professionele telescoop te kijken.  Boven waren meerdere gidsen aanwezig om dingen aan te wijzen, de vele vragen te beantwoorden, warme choco uit te delen en een groepsfoto te maken (15 seconden sluitertijd voor de sterrenachtergrond en even een ‘woosh’ met een zaklantaarn om de groep te belichten). 

Na anderhalf uur op de berg waren we even na half drie bij onze B&B terug. Na een paar uurtjes slapen stond om 9:00 ons voortreffelijke ontbijt alweer klaar. 

Hooker Valley Track

Gisteren konden we al aangeven op een lijst wat voor soort ontbijt we wilden. Allemaal luxe opties! En dat was het ontbijt dan ook. Heerlijk hapje vooraf en daarna met vers fruit gevulde crêpes voor Christel en toast met zalm voor mij. Ook verder nog allerlei lekkers erbij. 

We wilden vandaag naar Mt Cook National Park en op aanraden van gastheer Kevin en de andere gasten kozen we de Hooker Valley Track. Een eenvoudige route van 11km heen-en-weer over een ontzettend goed geprepareerd met weinig hoogtemeters. Het was wel nog ongeveer 100km rijden naar Mt Cook Village. We startten uiteindelijk pas ergens na 13:00. Maar wat een mooie, maar overigens volgens Nieuw Zeelandse begrippen ook drukke, route! Tussen de hoge bergen, met zicht op talloze gletsjers, van het ene gletsjermeer naar het andere, over 3 flink op en neer verende hangbruggen (wat nog een beetje nadeinde als je al weer vaste grond onder de voeten had), tussen de Alpine flora, onder een stralende zon met een licht windje en rotsen in ’t laatste gletsjermeer die geen rotsen maar afgebroken stukjes gletsjer bleken te zijn.

Terug in onze B&B hebben we in een recordtempo gedoucht om nog aan te kunnen schuiven bij de borrel van de B&B gastheer en -vrouw.


4 reacties

Carin · 2019/02/04 op 10:18

Wauw, wat een mooie foto’s en verhalen. Geniet van jullie reis. Liefs Corné en Carin

RiAnt · 2019/02/03 op 21:39

Alweer wat geleerd bedankt, mooie dag verder!!!!!

RiAnt · 2019/02/03 op 20:21

nu vanaf de laptop groeten

RiAnt · 2019/02/03 op 13:26

Nu eerst wat vergroot dus iets(je) makkelijker. Dit avontuur hebben wij echt gemist.gr.

Gesloten voor reacties.