Net terug van een zakelijke trip naar Baltimore (Leon, deelname aan de Metastorm user conference) besloten we om tijdens het Pinksterweekeinde van het mooie weer te genieten in Zuid Limburg. En dat betekent voor ons dus lekker twee dagen mountainbiken en één dag wandelen. Snel een hotel, Gulpenerland (prima!), gereserveerd waar we zaterdagmiddag arriveerden.

Zaterdagmiddag zijn we gelijk gaan mountainbiken. We kozen voor de Mechelenroute. Die stond als zwaar en voor gevorden beschreven in de ANWB mountainbikegids, maar bleek voor ons goed te doen. Een mooie route, met relatief erg veel asfalt en nauwelijks technische stukken. Wel een aantal pittige klimmetjes, waaronder één -onverhard- in het Eyseren bosje. Omdat we bepaald niet moe waren besloten we er nog een stuk van de Epen/Vijlen route aan te knopen. Een bijzonder mooi stuk (onder andere door Dal Bissen) met een aantal pittige klimmetjes en …. bijna helemaal onverhard. Uiteindelijk bijna 40 kilometer met aardig wat hoogtemeters. ’s Avonds hebben we heerlijk in het hotel gegeten. Prima bediening ook.

Zondag zijn we vertrokken voor nog een mountainbikedag. Doelstelling was om via de Gulpen route naar de Sint Geertruid route te rijden. Dat hebben we dan ook gedaan. Het stuk Gulpen route bleek wel gelijk het lastigste stuk van de hele Gulpen route te zijn en als je dan weet dat die route de zwaarste van Zuid Limburg heet te zijn weet je wel waar we aan toe waren ;-). Zonder opwarming gelijk een lange en steeds zwaarder wordende klim. Opgewarmd zouden we die helemaal hebben kunnen fietsen maar niet opgewarmd moesten we de laatste meters lopen. Niet veel later volgde een technische klim met veel wortels en stenen over een leuk stukje single track. Hierna volgde een reeks mooie en soms lastige afdalingen (waaronder een heel lastig stukje wortelpad dat Christel deels en ik helemaal gelopen heb – 50m) en het mooiste stukje single track dat wij ooit reden in Nederland. Meteen na de aansluiting op de Sint Geertruid route volgde een lange en steeds steilere klim door het bos. Erg pittig, maar wel een tof gevoel om de klim zonder te lopen te nemen. Zowel het stukje Gulpen route als de Sint Geertruid route waren super mooi. Dit is echt hoe mountainbiken voor ons moet zijn: mooie natuur, pittige route, maat wel allemaal te doen!

Na afloop van de Sint Geertruid route zijn we via binnendoorweggetjes naar de camping op de Gulperberg gereden om nog even wat te drinken bij Bas en Petra die daar op de camping lagen. ’s Avonds met Leny en Mathieu gegeten bij restaurant Bellevue in Simpelveld. Heerlijk eten en inderdaad een mooi uitzicht!

Maandags tenslotte hebben we nog een mooie wandeling vanuit Gulpen gemaakt. Zo’n 11 eenvoudige maar mooie kilometers sloten deze mini vakantie voor ons af. Of eigenlijk toch weer niet, want we hebben nog even lekker geluncht in het centrum van Gulpen en zijn vervolgens nog bij Leon’s vader op de koffie gegaan.

De foto’s

De routes

En dan ook nog maar de routes zoals we die gereden en gelopen hebben.

Download file: mtb20100522_filtered.gpx
Download file: mtb20100523_filtered.gpx
Download file: wandelen20100524_filtered.gpx