We hadden ons als doel gesteld om vanwege de hitte op tijd te vertrekken. Natuurlijk ging het niet zo vlot als gehoopt maar met vertrek om 9:15 waren we niet ontevreden. In combinatie met de zo ongeveer helemaal vlakke route (minder dan 50 hoogtemeters) zorgde dat ervoor dat we om 12:00 al 42 kilometer van de in totaal bijna 74 kilometer achter de wielen hadden. 

De route vandaag was dus vlak en liep ook door grotendeels vlak land. Veraf zagen we steeds wel wat heuvels maar de bergen hebben we voorlopig even achter ons gelaten. De route meanderde aangenaam door de akkers ten zuiden van Graz. Op die akkers vooral mais, soms wat andere granen en pompoenen (Kürbis) voor de pompoenpittenolie. Het is hier echt Kürbiskernöl-gebied! Af en toe kwamen we door wat slaperige dorpjes totdat we om 12:00 in Leibniz aankwamen, de enige grotere stad op de route vandaag. We hebben hier een vroege, lekkere en gezonde (vegetarische en biologische) lunch gegeten. Die hebben we genuttigd in de airco gekoelde ruimte van de biologische winkel annex biobistro. Buiten was de temperatuur ondertussen opgelopen tot boven de 30 graden. 

Na een lange pauze zijn we rustig verder gefietst naar Mureck. Wederom een aangename route maar niet spectaculair. Kwamen we vanochtend om de paar kilometer waterpunten tegen, vanmiddag waren die, voorbij Leibniz, afwezig. We hadden daar eigenlijk wel op gerekend. Dorpjes en winkeltjes kwamen we ook niet meer tegen dus maar twee flesjes gekoeld water uit een automaat gehaald op een aftands tankstation. Regelmatig fietsten we door een welkom stukje schaduw. Erg fijn want de maximum temperatuur vandaag was, denken wij, zo’n 35 graden. Toch ging het fietsen prima. Wat vaker een korte pauze om wat te drinken, een nectarine te eten of een ijsje te scoren werkt prima!

Ons hotel in Mureck heeft weer eens Ruhetag dus restaurant niet open. Ze verwezen ons naar een restaurant wat de moeite waard zou zijn. Het lag op een fantastische plek aan de Mur bij een drijvende watermolen maar was niet open. Of eigenlijk, de deur was wel open maar het was donker en niemand te zien. Gelukkig bleek in Mureck nog een pizzeria open te zijn waar we een enorm goed belegde pizza aten. 

We hebben wel even moeten puzzelen waar we morgen kunnen overnachten en eten. We fietsen na de Murradweg over een stuk route waar de overnachtingsmogelijkheden beperkter zijn. En zeker die waar je ook kunt eten of waar eetgelegenheden in de buurt zijn. We zijn nu uitgekomen bij een hotelletje dat iets minder ver op de route ligt dan de bedoeling was. Hun restaurant is weliswaar niet open, maar ze koken graag iets voor ons. En iets minder ver is ook wel goed, want we moeten morgen een flinke klim maken en het wordt opnieuw warm. Een tweede stevige klim bewaren we zo voor de dag erna.

Bijna 74 kilometer gefiets met geen noemenswaardige hoogtemeters.

Download file: Graz_Mureck.gpx

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.