We sliepen vanochtend eerst wat uit en genoten van een heel uitgebreid ontbijtbuffet in ons hotel. Omdat we de Schlossberg, de highlight van Graz, uitgebreid wilden bekijken zijn we daar eerst naartoe gewandeld. Overigens en anders dan je zou denken, staat er geen burcht meer op de Schlossberg maar wel veel andere bezienswaardigheden. 

Er zijn verschillende manieren om boven te komen, met een bergtreintje, met een lift en lopend vanaf allerlei kanten, met of zonder heel veel trappen. Wij gingen lopend omhoog via een niet al te steil pad en later naar beneden via de trappen. Er is nog een manier om naar beneden te komen en dat is met een lange glijbaan in de berg! In die berg is een groot gangenstelsel aangelegd tijdens WWII met 20 ingangen en plek voor tot 40.000 mensen om te schuilen voor eventuele bombardementen. Er wordt nu nog op allerlei manieren gebruik van gemaakt van delen, waaronder voor bijzondere gelegenheden van de gemeente en die glijbaan. Wij zijn een stukje van zo’n gang ingelopen. Lekker koel! 

We bekeken de klokkentoren, tevens het gezicht van Graz, bezochten het leuke museum, genoten van de mooie uitzichten over de rode daken van Graz (nog zo’n typisch kenmerk van Graz), dronken wat en aten wat op de berg en liepen tenslotte via trappen en een mooie, tegen de steile helling aangelegde, tuin (met het beste zicht op de klokkentoren) weer naar beneden. Leuk weetje: die tuin is aangelegd door een officier met zijn manschappen. Een mooie erfenis!

We vervolgden ons dagje sightseeing Graz met een wandeling door het oude centrum langs de belangrijkste gebouwen en pleinen. Wat een mooie stad is dit! Lekker compact en met heel veel mooie oude gebouwen! Veel recenter zijn daar enkele opvallend moderne architectectonische hoogstandjes bijgekomen die grote indruk maken: het Kunsthaus (een kunstmuseum) en de Murinsel, een metalen bouwwerk dat middenin de Mur staat of erop drijft. 

Er is hier nog heel veel meer te zien maar toch gaan we verder. De komende dagen wordt wel fietsen in de hitte (rond de 32 graden of zo) dus we blijven het rustig aan doen. Morgen fietsen we naar Mureck. Ca. 70 km, maar overwegend naar beneden en we verwachten met weinig helling op fietsen.


1 reactie

RiAnt · 2022/06/26 op 23:30

Jullie hebben echt niet stil gezeten deze dag weer mooi benut zo aan de plaatjes te zien. En voor morgen weer een mooie fietsdag. Grt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.