70,2km – 4:21 zadeltijd – 370hm

De etappe van vandaag stond in het teken van de Lutherstad Wittenberg en Burg Rabenstein. De route begon wat saai, zoals hij gisteren eindigde, met 5km door het bos over een stille asfaltweg. Nu wel omlaag! Om het aangenaam te houden lasten we al na 2km een frambozenplukstop in. Lekker intermezzo! Vervolgens reden we dik 4km kaarsrecht langs een spoorbaan op. Bleek minder saai dan vooraf gedacht doordat er nog wel wat afwisseling in de omgeving zat en we goed door konden fietsen. De fietspaden worden nu, dichter bij het bundesland Brandenburg, steeds beter. 

Eerste (figuurlijke) hoogtepunt vandaag was de Lutherstad Wittenberg. Luther studeerde hier en begon hier de reformatie van de katholieke kerk welke uiteindelijk uitmondde in het ontstaan van de protestantste kerk ipv de door Luther zo gehoopte hervorming van de katholieke kerk. Wittenberg bleek een erg fraaie stad met mooie en voorname huizen. Dit jaar wordt 500 jaar reformatie gevierd en daar was heel Wittenberg door ‘overgenomen’. We hebben even rondgereden en vervolgens het Lutherhaus bezocht, het voormalig woonhuis van Luther,  waar we vanalles over zijn leven en de reformatie te weten kwamen. Erg interessant en blij dat we hier tijd voor vrij maakten. Na de lunch in het café in het Lutherhaus zijn we nog langs de Schlosskirche gereden waar Luther zijn beroemde 95 stellingen, o.a. tegen de praktijk van de aflaten, aan de deur spijkerde. De kerk heeft overigens een heel imposante toren. 

Na Wittenberg vervolgden we de route heel fraai door de heuvels van de Fläming (eigenlijk een stuwwal), een afwisseling van bos, graanvelden en overige landelijke omgeving. Middenin dit gebied bezochten we Burg Rabenstein voor wat te drinken en te eten (Kuchen) en een bezoek aan de stoere toren. Daarin een leuk soort mini-museum en vanaf de toren fraaie vergezichten over de Fläming.

Hierna was het niet al te veer meer rijden naar ons etappedoel vandaag, Bad Belzig. Weer een aardig stadje met stoere burcht. Het leukste is echter wel dat we in een pension zitten dat deel uitmaakt van een Eiscafe (en kroeg, en brouwerij). Onze kamer bevindt zich boven het Eiscafe. We kunnen ook bevestigen dat het ijs in het Eiscafe erg lekker is! En vanavond aten we … Indiaas! Komen we zo maar tegen hier in Bad Belzig. 

Download file: 2017-07-08.gpx