65,1km – 4:10 zadeltijd – 230hm

We hebben ervoor gekozen om niet meteen naar Berlijn te rijden. We zouden dan een lange etappe moeten afwerken en geen tijd hebben om nog iets van Potsdam te zien. En volgens het boekje is Potsdam de moeite waard. Dus een kortere etappe met Potsdam als doel en dan morgen door naar Berlijn, nog eens zo’n 30 a 35km. En of Potsdam de moeite waard bleek! Wat een mooie stad. Heel veel mooie gebouwen, zijn eigen Brandenburger Tor en een fantastische groot park met allerlei paleizen en andere fraaie gebouwen, Park Sanssouci. 

Toen we vanochtend opstonden was het grijs weer en het miezerde een beetje. Voor het ontbijt, wat niet in ons pension geserveerd werd, reden we naar een Bäckerei voor belegde broodjes met met koffie. Inclusief een leuk gesprek met twee Duitse fietsers die vanaf Görlitz waren komen fietsen en Görlitz van harte bij ons aanbevolen. Na het ontbijt hebben we Bad Belzig nog een beetje beter bekeken en dan met name Burg Eisenhardt. Het eerste stuk route na Bad Belzig was weer erg mooi. Door fraai en afwisselend natuurgebied ging het verder. En wel grotendeels over heel erg goed asfalt op vrijliggende fietspaden. En langs vele overdekte picknick plaatsjes die eigenlijk overal langs de R1 te vinden zijn, maar hier echt in overvloed (op een paar kilometer telden we er 6 of zo). Ondertussen was het weer verbeterd waardoor we ze niet nodig hadden. Vanaf de middag scheen zelfs de zon weer zo ongeveer continu. Het middenstuk vandaag ging door ietwat saaie bossen. Maar het was goed doorfietsen en de vele andere fietsers, mer of zonder uitgebreide bepakking, brachten toch wat afwisseling zodat de kilometers voorbij vlogen. Op dit stuk was er een beetje gebrek aan lunchgelegenheden zodat we uiteindelijk geluncht hebben in het, voor iedereen toegankelijke, cafetaria van een Parkinson-kliniek. Tja. Beggars can’t be choosers! 

Na het beboste stuk kwamen we bij het merengebied uit bij Petzow, waar we nog een toren beklommen voor een fraai uitzicht. De rest van de route ging heel gaaf langs de vele meren tot aan Potsdam. Een heel mooi stuk! En toen dus Potsdam. We verwachtten het zoveelste stad(je) met aardig centrum maar Potsdam is zo veel meer dan dat. Eigenlijk kan het een reisdoel op zich zijn, met zijn vele parken, Schlösser (van Pruisische koningen) en voorname gebouwen. Wij kwamen uit bij Potsdam’s eigen Brandenburger Tor, voor ons hopelijk een generale repetitie voor morgen! Daar draaiden we het Park Sanssouci in voor een rondje door dat park. We verwachten een park met een burcht erin of zoiets, maar het was een heel uitgebreid landschapspark met verschillende paleizen/burchten, zoals Schloss Sanssouci en Neues Palais, en andere fraaie gebouwen. Heel erg gaaf! Na hier enige tijd doorgebracht te hebben zijn we naar ons hotel gegaan dat zich in een soort van villa bevindt. Mooi en rustig hotel waar we een kleine maar mooie kamer hebben. We kregen gelijk een lijst met restaurantsuggesties mee omdat het hotel zelf geen restaurant heeft. Op 10 minuten lopen bevonden zich tal van restaurants. Wij kozen, nadat het tapas restaurant dicht bleek, voor een heel erg goed visrestaurant. Heerlijk gegeten!

Morgenvroeg gaan we terugreis en hotel voor 2 nachten Berlijn boeken. Terugreis zou online geboekt kunnen worden, ware het niet dat je voor de fietsen niet online kunt boeken. Dus morgenvroeg maar even bellen.

Download file: 2017-07-09.gpx

1 reactie

Leny · 2017/07/10 op 12:01

Bellen voor een treinzieken??? Dat is zóóó 1999 ?
Heel veel plezier in Berlijn.

M & L

Gesloten voor reacties.