69,2km – 4:30 zadeltijd – 380hm

Toen we opstonden was het mooi weer. We zijn vroeg opgestaan omdat de weersvoorspelling ons vertelde dat de ochtend het beste zou zijn en dat bleek te kloppen. Om 9:20 vertrokken we uit Rietberg, voor ons doen vroeg. Na wat gedraai om Rietberg uit te komen (er waren wat wegafsluitingen) waren de eerste kilometers niet bijzonder. Na Verl werd de route mooier. Leuke bospaadjes, langs kronkelende beekjes. We werden in het Holter Wald langs een 1000 jaar oude eik geleid, helemaal hol met nog wat levende takken. Het leverde een ietwat mystieke foto op. Meteen hierna kwamen we langs het Jachtslot Holte, voor de afwisseling knalgeel.  Hierna was het aangenaam doorfietsen met af en toe een miezerregentje richting Detmold.

Omdat we vroeg vertrokken waren zijn we ook op tijd gaan lunchen. We hadden er toen wel al 40km opzitten. Lekker gegeten in het restaurant bij een golfterrein. Vanaf niet begon het landschap meer hoogteverschil te vertonen, om te beginnen klommen we gestaag door een bos naar Augustdorf. Vanaf hier naar het centrum van Detmold liep de route grotendeels langs drukke wegen. Toch wel een uitzondering op de R1. Tot nu toe was dat beperkt gebleven tot af en toe een paar honderd meter en nu vele kilometers. Detmold heeft een fraai centrum met, alweer, een Schloss. 

Toen we koffie zaten te drinken begon het te regenen en dat hield helaas niet meer op. Het regende hard genoeg om vervelend te zijn en om daardoor minder van de, op zich hele mooie, omgeving te genieten. Maar gelukkig regende het niet zo hard dat sokken en schoenen nat werden. En we hoefden niet al te ver meer, naar ons hotel in Holzhausen-Externsteine. We zitten hier nu in het hart van het Teutoburgerwoud. Mooi, heuvelachtig en, door het vochtige weer, wat spookachtig. 

Minder is dat ik flink veel last heb gekregen van mijn rug. Op de fiets valt het reuze mee, maar als ik op en van de fiets stap voel ik het goed, evenals ik opsta na het zitten etc. Het is echt lage rugpijn, dus blijven bewegen is het devies. Hopelijk kan ik dat de komende dagen gewoon (fietsend) blijven doen. De weersvoorspelling voor morgen is een stuk beter dan vandaag. Vooral voor zaterdag wordt er veel regen voorspeld. Misschien dat we die dag maar ‘overslaan’.

Download file: 2017-06-29.gpx