We hadden vandaag na vijf dagen fietsen onze eerste rustdag in Rietberg, zo’n 50 a 60km oostelijk van Münster. Zo’n rustdag betekent lanterfanten, wat lezen, beetje vooruit plannen voor de komende dagen, tussendoor wat eten en dat alles afgewisseld met wat korte wandelingetjes door het stadje. Het eerste wandelingetje was overigens een tochtje op de fiets. Eigenlijk wilden we nog een fietsshirt kopen maar dat lukte helaas niet. Toen maar via de rand van Rietberg naar het Skulpturenpark gereden in de voormalige kloostertuinen. In dit park staan werken van Wilfried Koch waarover later meer. De beeldhouwwerken zijn stuk voor stuk fascinerend en meest ook heel mooi. Tevens staat er uitgebreide uitleg bij over waar het werk over gaat.

We hebben ook nog wat extra tijd gespendeerd aan de werken van oud ijzer die bij de galerie staan die achter ons hotel ligt, de gisteren beloofde foto’s staan hieronder in de gallerie. Daarnaast hebben we voor en na de lunch nog wat meer van Rietberg bekeken. Met al zijn fraaie vakwerkhuizen en mooie gevels was dat bijzonder aangenaam.

Vanmiddag hebben we het Kunsthaus bezocht. Daar waren twee oude mensen bezig om een nieuwe tentoonstelling voor te bereiden. Eigenlijk was het Kunsthaus helemaal niet open maar we mochten toch even rondkijken. We raakten ook nog even verder met hun aan de praat. Wat bleek? Het was de kunstenaar Wilfried Koch zelf en zijn vrouw. Koch is een fascinerende kunstenaar, inmiddels 88 jaar oud, type homo universalis, zowel tekenaar, schilder, schrijver, beeldhouwer als wetenschapper. In die laatste hoedanigheid schreef hij een standaardwerk over Europees bouwkunst van oudheid tot nu. Dat boek staat bekend als ‘Der Koch’. Hij wees ons ook nog op een aantal werken in de tuin van het Kunsthaus, waarvan zeker Lilith, naar de eerste vrouw van Adam, een minder bekend verhaal niet uit het oude testament maar uit de Talmud, de moeite waard was. Een foto van dit werk staat hieronder. Tenslotte kregen we van hem nog een boekje mee met een overzicht van zijn werk.