Topdagen rijgen zich aaneen. Op de planning stond een wel erg korte etappe: 25 km van Otorehua naar Ranfurly. Daarom hadden we al besloten naar aanleiding van een suggestie van BikeItNow om nog een extra ommetje te maken naar Naseby. En gisteren hoorden we van de B&B eigenaar dat ze in Naseby Forest een netwerk van MTB trails zouden hebben, dus Naseby werd het. En wat hebben we weer genoten!

Maar eerst nog een stuk Rail Trail. Om te beginnen ‘klommen’ we naar het hoogste punte van de Trail op dik 610 meter hoogte en staken we twee keer de 45 graden zuiderbreedte lijn over, het punt halverwege zuidpool en evenaar. Was niet erg vermoeiend want zo’n oud spoortraject gaat bepaald niet stijl omhoog of omlaag. Onderweg weer genoten van de Big Sky panorama’s. Halverwege Wedderburn en Ranfurly draaiden we af naar Naseby. Eerst onverhard, daarna een paar kilometer asfalt.

Naseby bleek ook een leuk historisch centrum te hebben. We hebben daar kort rondgekeken om vervolgens een werkelijk voortreffelijke lunch te eten in het lokale café. Toast met een avocado mousse. En die avocado’s hier zijn me toch lekker! Daarnaast hebben we ons laten informeren over waar we de MTB trails konden vinden en kaartmateriaal daarvoor gekocht. De detailkaart is een bijzondere: een A4-tje van het soort stof waar je brillen mee schoon maakt. Gelijk dus een leuk souvenir.

En na de lunch was het playtime! We gingen de MTB trails verkennen. In het bosgebied (waaroverigens grote open stukken in zaten) boven Naseby zijn heel veel, meest ruige, trails aangelegd. Die trails staan goed aangegeven en elke keer staat erbij of het een beginner, intermediate of advanced trail is wat verder nog gedetailleerd wordt met een numerieke ‘grade’. Wij hebben vooral intermediate trails, van 3- tot 3+ geleden met als verbindingsteken eenvoudigere trails, 2 of 2+. De intermediate trails waren meest ruige, bochtige, single trails, hadden soms grote keien of stevige wortels op de trail, gingen soms stevig omhoog en even vaak stevig omlaag. Heel gaaf! Onze MTB’s konden dit goed aan maar wat hadden we dit graag met onze eigen, veel lichtere en wendbaardere, bikes gereden. We moesten onze snelheid nu vaak noodgedwongen een stuk lager houden dan we normaal zouden doen, al zijn we nooit snelheidsduivels. Maar dit was wel echt MTB-en met hoofdletters geschreven. Top en zeer bevredigend.

Na een paar uurtjes spelen zijn we via een erg fraaie gravelweg, meest naar beneden zoevend, terug naar de Rail Trail gereden voor de laatste kilometers naa Ranfurly. Ranfurly is een wat groter dorp en heeft dus ook een wat groter oud station wat nu een informatiecentrum voor toeristen is. Bij dat station staan allerlei oude apparaten opgesteld die gebruikt werden bij de aanleg van wegen, dammen etc. Tevens konden we oude tractoren bewonderen die in een schuur naast het station stonden opgesteld.

We zitten nu in een alleraardigste B&B. Weer van alle gemakken voorzien en nu in een historisch pand. We zijn vanavond de enige gasten dus hebben alle ruimtes voor onszelf. We hebben hier ook weer heerlijk gegeten en gezellig met de eigenaresse gebabbeld. Kiwi’s zitten nooit om een praatje verlegen en dat maakt contact leggen wel heel gemakkelijk en fijn.


1 reactie

RiAnt · 2019/02/15 op 16:15

Jullie hebben alweer goed je best gedaan en genoten, dan smaakt het eten ook zeker goed, vandaag ook weer de MTB op denk ik laat alles goed gaan dan is het weer genieten. Grt.

Gesloten voor reacties.