80,6km – 5:04 zadeltijd – 225hm

Deze langere etappe bracht ons van Neugattersleben via Bernburg naar Dessau. Het weer was vandaag fantastisch. Heerlijk zomers met aangename temperaturen. Korte mouwtjes weer maar zonder dat het al te warm was. De route was wat minder afwisselend dan de afgelopen dagen al zaten er toch weer fraaie stukken in. Helaas ook wat saaiere stukken, maar dat maakt het fietsen er niet minder leuk op. Soms is het ook even fijn om verstand op nul, blik op oneindig, de benen gewoon te laten malen.

We volgden vanochtend eerst nog een stukje het riviertje de Bode tot Nienburg. Daar kwamen we langs een fraaie watertoren. Dat het een watertoren was werd ons verteld door een oudere Duitser. Die er met een knipoog aan toevoegde dat de watertoren nu nog door Telekom en co gebruikt werd. Van Nienburg naar Bernburg hebben we het nieuwe stuk R1 gevolgd. Stond niet in ons boekje (maar wel in een elektronische update) en ook de GPS track volgde nog de oude route, maar de nieuwe leek ons leuker want zou ons direct in het centrum van Bernburg brengen. De oude liet het centrum links (eigenlijk rechts) liggen. Dit was een aardig stuk route die ons onder andere langs een gigantisch industrieel complex bracht. Geen idee waar het voor diende. Het maakte in ieder geval geen lawaai, er was geen stank en geen zichtbare uitstoot.

Bernburg bleek vervolgens een fraaie stad. De rivier de Saale loopt er dwars doorheen en bepaalt voor een deel het karakter van de stad. Het andere deel wordt bepaald door het oude centrum annex de burcht dat een stuk boven de stad uitsteekt. Heel fraai. Natuurlijk zijn we naar boven gereden want hoe zouden we anders vandaag nog aan 225 hoogtemeters gekomen moeten zijn? We hebben in Bernburg nog belegde broodjes ingeslagen en een kopje koffie gedronken bij een conditorei. Het stuk route dat na Bernburg volgde was afwisselend wel aardig en een beetje aan de saaie kant. We hebben voor een stukje nog een 6 kilometer langer alternatief gekozen dat iets mooier leek dan de hoofdroute. Dat stuk bevatte in ieder geval aardige stukken door een mooi natuurgebied en langs een hunebed. Van de meertjes op dit stuk route zagen we helaas zo goed als niets. Een stukje voor Dessau reden we weer door een aardig natuurgebiedje met de naam puntje-puntje-heide maar het was geen heide maar afwisseling van bos en weiland. 

In Dessau hadden we een wat luxer hotel geboekt, het Radisson-Blue, een mooi, wat nieuwer hotel met fraaie grote kamers. Vermeldenswaardig is het avondeten dat we genoten bij een Italiaans restaurant (Castello) iets verderop in de straat. Zo’n beetje het beste eten van deze vakantie tot nu toe. Vooral mijn Saltimbocca was spectaculair!

Download file: 2017-07-06.gpx

1 reactie

RiAnt · 2017/07/07 op 08:24

Alweer mooi, ook voor vandaag weer een fijne fietstocht toegewenst, gr.

Gesloten voor reacties.