Vannacht regende het flink door, het kwam af en toe met bakken uit de lucht. Maar dat was nog niets vergeleken met hoe het er even noordelijker aan toe ging. Daar viel in korte tijd lokaal zo veel dat er een aardverschuiving plaatsvond waardoor State Highway 6 tussen Bruce Bay, waar we nu zitten, en Hokatiko, waar we morgen heen zouden rijden, afgesloten moest worden. Over een stuk van 400 meter ligt vele meters modder, bomen en rotsen over de weg. De verwachting is dat de weg maandag pas weer open gaat. Dat betekent dat wij ons reisplan wat moeten aanpassen, want een gewone omleiding kan niet daar waar er maar één weg is. Waarschijnlijk komt het erop neer dat we morgen gewoon doen wat we toch al van plan waren, namelijk Franz Joseph Glacier bezoeken en dat we dan een nacht extra in Mahitahi Lodge in Bruce Bay verblijven. Gelukkig is dat mogelijk. Zondag kunnen we dan via een flinke omweg beginnen aan onze rit naar Kaikoura. Dat gaan we dan in twee delen doen omdat het minimaal 10,5 uur pure rijtijd is naar Kaikoura via de omweg. Nu is een extra nacht in Mahitahi Lodge blijven bepaald geen straf. Zowel gisterenavond als vanavond hebben we hier heerlijk gegeten en daarnaast is het hier ook nog eens heel erg gezellig. We hebben gezellig zitten kletsen met het andere stel gasten en de eigenaren.

Vandaag hebben we Lake Matheson en de Fox gletsjer bezocht, op drie kwartier rijden van Bruce Bay. Maar eerst deden we het mooie strand van Bruce Bay aan, een kort stukje van onze lodge vandaan. Daarna was Lake Matheson onze eerste stop. Dit is een fraai gelegen meer dat bij de juiste omstandigheden een spiegelmeer is waarin Mt Cook en andere bergen perfect weerspiegeld worden. Dan moet wel aan twee voorwaarden voldaan worden: de bergen moeten niet met wolken omringd zijn en het moet windstil zijn. Aan beiden werd vandaag niet voldaan. Maar het meer was desalniettemin erg mooi. Vanaf verschillende plekken had je een mooie kijk op het meer en de route om het meer heen ging door een erg mooi regenwoud.

We waren getipt dat de souvenirwinkel bij dit meer mooie spullen verkocht dus gingen we daar kijken. Voor Christel de gelegenheid om een verlaat verjaardagscadeautje uit te zoeken, een leuk t-shirt en een mooie ring. Zelf kocht ik nog een soort van tropenhoed als alternatief voor mijn pet.

We reden door naar Peak View waar we picknickten met een heel fraai uitzicht op de Fox gletsjer en de Southern Alps in de verte. Met het heerlijke zonnetje van vandaag was het heerlijk om buiten te picknicken.

We wilden afsluiten met een wandeling naar het uiteinde van de gletsjer. Helaas was, ook al vanwege de regen, de weg en wandelroute, waarmee we het dichtstbij hadden kunnen komen, afgesloten. Daarom werd het een kortere wandeling waarmee we de gletsjer alleen van vrij veraf konden bewonderen. Toch mooi, maar lang niet zo indrukwekkend. Hopelijk gaan we morgen meer zien van de Franz Joseph gletsjer. Die wordt door de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme rond Fox, ’that other regional glacier’ genoemd.

Na het avondeten heeft John ons en het andere stel meegenomen op een korte tour. Allereerst bracht hij ons naar een punt op de weg waar we de top van Mt Cook heel mooi roze konden zien oplichten in het avondlicht. Daarna stopte hij op een aantal plekken waar hij wat interessants over had te vertellen. Twee plekken die bijzonder waren voor de Maori’s en tenslotte de historische Bruce Bay Town Hall. Heel aardig dat hij hier de tijd voor nam!

Categorieën: Vakantie

2 reacties

Liesbeth · 2019/02/22 op 18:03

Wat fantastisch weer om het allemaal te lezen! En wat een spectaculaire verjaardag.
Ben benieuwd naar de ring die Christel kocht (en naar Leons ’tropenhoed’ :-).
Hier begint het weekend met weer de nodige wedstrijden en een verjaardagsfeestje (Arienne was jarig)

RiAnt · 2019/02/22 op 11:59

hopelijk houd het bij jullie op met regenen, hier regent het ook maar het wordt er niet nat van. Grt.

Gesloten voor reacties.