We kozen deze titel om uitdrukking te geven aan de twee highlights van vandaag. De eerste was het indrukwekkende Paris Mémorial des martyrs de la Déportation voor de slachtoffers van de deportaties in de aanloop naar en tijdens de tweede wereldoorlog. De lelijkste kant van de mens dus. We eindigden vandaag met een overzicht van het Impressionisme in het Musée d’Orsay, waarvan sommige werken in onze ogen behoren tot het allermooiste wat een mens kan maken. 

We hadden voor het 15:30 tijdslot kaartjes voor het Musée d’Orsay dus tijd genoeg om eerst wat anders te doen. Dat werd een wandeling naar en in de wijk Le Marais. Daar vergaapten we ons wederom aan het vele moois dat Parijs te bieden heeft. 

Maar op weg daar naar toe deden we eerst nog het Paris Mémorial des martyrs de la Déportation, aan op het uiterste puntje van Île de la Cité, net voorbij de Notre Dame. Dit monument voor de slachtoffers van de deportaties in de aanloop naar en tijdens de tweede wereldoorlog was adembenemend indrukwekkend. Veel uitleg over de horror van de dwangarbeid- en vernietigingskampen, verhalen van overlevenden en waarschuwingen dit nooit meer te laten gebeuren. Dit monument was voor ons nog indrukwekkender dan het Holocaust monument in Berlijn. Een must voor iedereen die Parijs bezoekt, vinden wij. En de waarschuwing resoneert zeker in deze verwarrende en spannende tijd. Bij het verlaten van het monument krijgt de bezoeker nog een laatste boodschap mee: “vergeef, maar vergeet niet”. Na het bezoek namen we even de tijd om dit te laten bezinken op een bankje in het parkje bij het monument. 

We liepen vervolgens via het Île Saint-Louis naar het Hôtel de Ville om onze wandeling door Le Marais te starten. Een mooie wijk met wederom, net als in de omgeving van ons hotel, veel ateliers. Het hoogtepunt was het Place des Vosges. 

Na de wandeling konden we met de metro of te voet naar het museum. Dat bleek niet veel te schelen dus maar weer gewandeld waardoor we ook vandaag weer aardig wat stappen, ongeveer 10 kilometer, gezet hebben. In het museum hebben we alleen maar de bovenste verdieping gedaan met impressionisme, neo-impressionisme en het post-impressionisme van van Gogh. Daarnaast waren vele werken van Monet, Manet, Pissarro, Renoir, Cezanne, Gauguin en vele anderen te zien. Schitterend!

We sloten dit heerlijke bezoek aan Parijs vanavond af met een verrukkelijk en verrassend diner in restaurant Semilla, een paar deuren van ons hotel verwijderd. Een waardige afsluiter. Morgen nemen we de TGV naar Bretagne voor het vervolg van onze vakantie. 

Categorieën: Vakantie

1 reactie

Liesbeth · 2024/06/16 op 21:07

Leuk, dit allemaal! En veel wandelplezier nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.