Na een fantastisch en gezellig ontbijt (want tijdje zitten kletsen met Duitse fietser die naast ons zat) in ons hotel, met zicht op de Donau, hebben we Ybbs nader bekeken. Het oude centrum was de moeite waard. Het begon al bij de Pulverturm die direct bij ons hotel lag. Die toren was het sluitstuk van de verdediging van Ybbs maar is nooit als kruittoren in gebruik genomen. Bijzonder aan Ybbs is verder dat het oude centrum echt direct aan de Donau is gelegen. Meestal ligt het centrum van de stadjes juist wat van de Donau af alsmede wat hoger om hoogwater beter te kunnen weerstaan. 

De eerste 20+ kilometers tot even voorbij Grein waren de mooiste kilometers van vandaag. Het dal van de Donau is hier weer smal wat het extra mooi maakt. Regelmatig een ruïne van een kasteel, een klooster, een kerk of een mooi dorpje aan onze kant of de overkant maakte het tot een afwisselend stuk. In één zo’n dorpje hebben we al vroeg, na 12 kilometer, koffie en thee gedronken. Ook hier raakten we weer aan de praat met andere fietsers. Oostenrijkers die een rondje op de racefiets deden. Eén van die fietsers vertelde over een trip naar Pinkpop van jaren geleden. Inclusief een bezoekje aan Heerlen om bij een koffieshop te gaan shoppen. Zal in Heerlen niet moeilijk geweest zijn! Die fietsers waren al om 6:00 uur vertrokken voor hun tocht. Overigens niet heel slim want pas na 9:00 hield het op met regenen. Het bleef verder de hele dag droog al was het wel meest grijs. En fris. De temperatuur kwam vandaag zelfs niet aan de 20 graden. Christel heeft bij vertrek zelfs haar jas even aan gehad.

Na Grein werd de route wat minder spannend. Nog steeds met aangename stukken en mooie dorpjes maar ook met regelmatig wat saaiere kilometers. Wij vinden de Donauradweg in ieder geval minder mooi dan de Murradweg of de Ennstalradweg. Met uitzondering wellicht van het stuk door de Wachau gisteren. 

Lunchen deden we vandaag met uitzicht op een nest met drie jonge ooievaars.

Uiteindelijk kwamen we in de buurt van Enns weer uit bij de Donaufähre die we ook op de eerste dag namen. Die bracht ons naar Mauthausen waar we van een laatste Eiskaffee genoten voordat we met de wind in de rug de laatste kilometers naar Au aflegden waar onze auto stond.

Na 986,2 kilometer zit ons rondje oostelijk Oostenrijk er helaas op. Maar het is niet waarschijnlijk dat dit onze laatste fietsvakantie in Oostenrijk is. Het land is uitermate geschikt voor fietsvakanties. Er zijn heel veel gemarkeerde routes die naar hartelust te combineren zijn tot rondjes. Misschien dat dit in de bergen iets lastiger is maar ook dan zijn er mogelijkheden zat. En Oostenrijk is sowieso een fijn vakantieland met ruim voldoende overnachtingsmogelijkheden bijvoorbeeld.

Met deze laatste kilometers is dit ook het laatste blog van deze vakantie. Morgen een lange autorit naar huis en dan vanaf maandag weer aan het werk!

We fietsten vandaag 69 kilometers met nauwelijks hoogtemeters.

Download file: Ybbs_Au_an_der_Donau.gpx

1 reactie

LenyW · 2022/07/08 op 21:58

Goede reis terug!

Gesloten voor reacties.