Vandaag fietsten we verder langs de Donauradweg met tamelijk grijs weer, stevige tegenwind en af en toe wat drupjes regen. Het eerste stuk ging door de regio die de Wachau heet en het mooiste stuk van de Donauradweg in Oostenrijk heet te zijn. En mooi was het! De Wachau staat bekend om zijn abrikozen (Marillen) en wijn (veel overheerlijke Grüner Veltliner). Ik heb vandaag dus twee keer van gebak met abrikozen gegeten. Christel één keer en nam daarna nog de gelegenheid waar om een stuk Sachertorte te nemen. 

We zijn vanochtend na vertrek voor een paar kilometers van de Donauradweg afgeweken omdat we nog het dorp Stein an der Donau, direct tegen Krems aan gelegen, wilden bekijken. Ook dat was, net als Krems, meer dan de moeite waard. Na Stein fietsten we over een geweldige stuk Donauradweg door de Wachau. Met steeds weer juweeltjes van stadjes, fraaie kerken en mooie burchten. Tussen de stadjes fietsten we door de wijngaarden. Echt geweldig ook al scheen de zon nauwelijks. 

Bij het dorp Spitz staken we de Donau over met een pontje aan een kabel boven het water. Maar voordat we dat deden hebben we eerst de stevigste bui van vandaag uitgezeten in een café-konditorei. We aten daar een ciabatta van bescheiden omvang en hadden daardoor nog plek in de buik voor heerlijk abrikozengebak (eerste ronde vandaag). 

De route die volgde kenmerkte zich door een aantal fraaie kloosters en kastelen waar we zicht op hadden. Steeds zagen we ook aan de overkant van de Donau mooie dorpjes liggen met fraaie kerken en/of burchten. Het mooiste vonden we het kasteel van Schönbühl en het imposantste was het klooster van Melk (Stift Melk). Maar het klooster van Dürnstein was mooier. We hebben verder niets bezocht omdat we ‘s ochtends in de Wachau zo vaak stilstonden om oh en ah te roepen (en plaatjes te schieten) dat we met de lunch pas 20 kilometer waren opgeschoten. En na de middag zouden we een aantal lange stukken krijgen met veel stevige tegenwind. 

Toen we de kloosters en kastelen voorbij waren gefietst werd de route minder spectaculair. Nog steeds aangenaam maar ook langere rechte stukken direct langs de Donau met vooral uitzicht op de overkant. Een kilometer of 15 voor het einde namen we nogmaals pauze. En weer met gebak. Daarna viel het laatste stuk naar Ybbs ontzettend mee. Vanwege de hernieuwde energie en omdat we toch niet altijd vol tegen de wind in fietsten (de Donau maakte daar een u-bocht). 

Aangekomen in Ybbs zijn we direct naar ons hotel gereden, Donau Lodge. Een mooi nieuw hotel. Met een lekkere zit-hangmat op het balkon! We hebben heerlijk en luxe gegeten aan de overkant bij een hotel-restaurant van dezelfde eigenaars. En ‘s avonds was er nog leuke live muziek.

Morgen fietsen we alweer de laatste etappe (snik) terug naar onze auto in Au. We kunnen daar overigens niet overnachten omdat ze op vrijdagavond geen plek meer hadden. Oorspronkelijk hadden we daar geboekt voor donderdag maar de vakantie schoof een dag op en de laatste overnachting dus ook. 

We fietsten vandaag 67 kilometers met maar een paar hoogtemeters, zo’n 200.

Download file: Krems_Ybbs.gpx

1 reactie

RiAnt · 2022/07/08 op 11:50

Stift kerk in Melk, daar zijn wij ook geweest en onze ogen uitgekeken. Geniet nog maar van deze laatste dagen !!!!

Gesloten voor reacties.