Keuzestress ondervonden wij vandaag. We hadden precies één dag in Wenen en dat is dus echt veel te weinig voor zo’n stad. We beperkten ons volledig tot het centrum, maar zelfs dan is de keuze nog reuze. Gelukkig waren we hier ooit een week of zo en toen hebben we heel veel kunnen bekijken. Nu hebben we rondgezworven in het centrum en rond de Hofburg. En natuurlijk hebben we genoten van Weens gebak (voor mij uiteraard de Sachertorte). 

We wilden ook één museum aandoen maar konden vooraf niet kiezen. We kwamen toevallig langs het Haus der Musik ofwel het Klangmuseum en dat leek ons wel wat. Dat bleek echt een schot in de roos. In het museum uiteraard veel uitleg over de klassieke muziek in Wenen, inclusief over de grote componisten zoals Haydn, Beethoven en Mozart. Maar ook over de natuurkunde achter geluid, hoe muziekinstrumenten geluid maken, hoe andere dieren waarschijnlijk geluid waarnemen en nog veel meer. Het bleek ook een heel interactief museum waar op allerlei manieren Virtual Reality was toegepast. Zo kon je met je handen een virtuele dobbelsteen werpen waarmee een stukje muziek gekozen werd. Door dat vier keer te doen door vier verschillende personen componeerde je aldus een nieuwe wals. Grappig en leuk. De onze klonk best aardig. Je kon ook virtueel de Wiener Philharmonik dirigeren. Tenslotte was er ook veel met koptelefoon te horen, bijvoorbeeld hoe Beethoven zijn eigen composities gehoord moet hebben met zijn toenemende doofheid. Aan het eind van zijn leven kon hij het applaus van 2000 man publiek niet eens meer horen! En Ode an der Freude componeerde hij terwijl hij bijna niet meer kon horen. Kortom: en geweldig leuk museum waar we veel langer dan gepland bleven hangen. 

Na het museumbezoek waren we goed hongerig. Maar we wilden bij de lunch in ieder geval goed gebak. En ik wilde per se Sachertorte. Nu kon je die wel overal krijgen maar bij veel café’s waren de vitrines rond 14:00 al zo goed als leeg. We liepen nog langs een aantal vooraanstaande gelegenheden, zoals hotel Sacher maar daar in de rij gaan staan was niet helemaal ons plan. We kwamen toen uit bij Café l’Europe waar we ‘s ochtends al een kopje koffie dronken. Eerst een panini en toen het zo vurig begeerde gebak. Lekker!

De rest van de middag hebben we rondgelopen rondom de Hofburg. Grote mooie, klassieke gebouwen en grote pleinen. En heel veel musea, waaronder het Sisi museum. Uiteraard hebben we geen van die musea meer bezocht. 

Na de hitte van de afgelopen week vond vandaag duidelijk een weeromslag plaats. Het regende weliswaar een stuk minder dan voorspeld, maar de temperatuur was veel lager, laag in de 20 graden. Men had nog wel broeierig weer voorspeld maar dat bleef helemaal uit. We zijn benieuwd wat het weer de komende dagen gaat doen. Hopelijk gaat het niet vaak en veel regenen. De temperaturen lijken relatief laag te blijven. Misschien op vrijdag wel beneden de 20! Hebben we toch nog iets aan de warmere kleren die we tot dusver voor niks hebben meegesleept. 

Morgen fietsen we verder. We gaan dan naar Krems. Met een kilometer of 80 wordt dat waarschijnlijk de langste etappe van onze vakantie.