Het was een dag met twee gezichten. Dat van verbluffende natuur en erg mooie cultuur. Één: nationaal park Gesaüse waar we doorheen fietsten naar Admont; en twee het klooster en in het bijzonder de bibliotheek van het klooster in Admont. 

De weg door het nationaal park ging prachtig tussen hoge rotswanden door een deels smalle kloof. Steeds de Enns volgend. Afwisselende blikken op de omliggende bergen en toppen, watervallen en stroomversnellingen maakte dit een verbluffend mooi stuk. 

Regelmatig ging de weg door een tunnel maar een aantal keren ging de fietsroute over een pas buiten de tunnel om. Op één plek was die geblokkeerd maar omdat we er toch langs konden hebben we het erop gewaagd. Maar aan de andere kant was die route dus volledig geblokkeerd met een stuk beton waar we tassen en fietsen overheen moesten hijsen. Dat zal ons leren!

Een paar kilometer voor Admont, ons doel voor vandaag, verliet de fietsroute de hoofdweg en fietsten we afwisselend over smalle weggetjes en een vrij liggend fietspad naar Admont. Het dal was hier veel breder en onze route slingerde en golfde licht. Een ook mooi en weer anders laatste stuk van de route vandaag.

In Admont zitten we in Villa Elisabeth, een charmant en barok pension vol met bijzondere details binnen en buiten. De eerste kamer die we kregen had een bed dat even breed was als onze oude twijfelaar. Sowieso was de kamer klein en waarschijnlijk erg licht morgenochtend vroeg, dus uiteindelijk een andere gevraagd en gekregen. 

We wilden de middag in Admont doorbrengen vanwege het klooster. Daar hebben we eerst heerlijk geluncht. Nadat ons buikje weer gevuld was bezochten we de oude bibliotheek van het klooster. Dit is de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. 70 meter lang en 14 meter breed! De bibliotheekzaal zoals die op de foto’s te zien is herbergt 70.000 boeken. In het totaal heeft het klooster er 200.000. De zaal is ook overal erg rijk gedecoreerd. Heel indrukwekkend. We hadden ook nog tijd om heel kort twee van de musea in het klooster te bezoeken. Die sloten al om 15:30 dus hadden we voldoende tijd om de kloosterkerk te bezoek, wat rond te lopen over het kloosterterrein en Eiskaffee te drinken. 

Afstand 28 kilometer, 390 hoogtemeters.

Download file: Hieflau_Admont.gpx

2 reacties

Liesbeth van Kempen · 2022/06/24 op 19:18

Wauw inderdaad die kloosterbibliotheek!!

RiAnt · 2022/06/22 op 23:24

Dat was weer veel moois, wat een boeken!!!!!

Gesloten voor reacties.